Människor i Israel protesterar mot FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar. Arkivbild.
Människor i Israel protesterar mot FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar. Arkivbild. - Foto: Mahmoud Illean/AP

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organ

Israels militär anklagar FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, för att ha över 450 "terrorister" anställda. Organet hävdar samtidigt att israeliska myndigheter torterat dess personal under förhör.


"Enligt underrättelser är över 450 'terrorister' som tillhör terroristorganisationer på Gazaremsan, främst Hamas, anställda av Unrwa", heter det i ett militärt uttalande från Israel.

Israel har tidigare anklagat Unrwa-personal för att ha varit inblandade i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, vilket fått flera länder – däribland Sverige, USA och Storbritannien – att strypa sitt stöd till organisationen.

Frigör finansiering

Efter anklagelserna såg även EU-kommissionen över sitt stöd till hjälporganisationen, men meddelade i fredags att man efter de åtgärder som vidtagits av FN skulle frigöra 50 miljoner euro i finansiering. Pengar som ska skickas redan i nästa vecka.

Unrwa har 30 000 personer anställda i Mellanöstern, varav cirka 13 000 arbetar på Gazaremsan. Tolv av dem har avskedats för samröre med Hamas. Unrwa:s chef Phillipe Lazzarini hävdar dock att Israel inte tillhandahållit några bevis mot de tidigare anställda och har påbörjat en intern utredning.

Mandatet allvarligt hotat

Israels senaste anklagelser mot Unrwa kommer samma dag som Lazzarini skulle försvara sin organisations arbete i FN:s generalförsamling. I ett brev till kammarens ordförande skriver Lazzarini att hjälporganisationens förmåga att utföra sitt mandat är "allvarligt hotat" och uppmanar medlemsländerna att "ge det politiska stöd som krävs för att upprätthålla" det.

FN-organet hävdar också att israeliska myndigheter torterat några av dess anställda under förhör.

"Några ur vår personal har förmedlat till Unrwa att de tvingats till erkännanden under tortyr och misshandel när de utfrågades om Hamas attack mot Israel den 7 oktober", säger byrån i ett uttalande till AFP.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Varningslamporna har blinkat röda

2 timmar sedan

USA stöttar Israel – och Sverige fördömer Iran

2 timmar sedan
Vita huset meddelar att USA kommer att stötta Israels försvarsmakt mot Irans attack, som fördöms från flera håll. Iran uppmanar USA att inte lägga sig i – och många regeringar, däribland Sveriges, fördömer Irans attack.

Iran attackerar Israel – flyglarm ljuder

3 timmar sedan
Iran har inlett ett flygangrepp mot Israel, luftförsvarets varningssirener ljuder i landet och smällar hörs i skyn på flera håll. Iranska statliga medier uppger att ballistiska robotar avfyrats mot mål "djupt inne" i Israel.

Fyra gripna misstänkta för våldtäkt

3 timmar sedan
Polisen utreder en våldtäkt som ska ha ägt rum på ett hotellrum norr om Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Fyra män i 20-årsåldern har gripits i anslutning till platsen dit även ambulans tillkallats.

SMHI varnar för blixthalka och hård vind

igår 21:00
SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka i norra Norrlands kust- och inland och uppmanar till extra försiktighet.

Polisen i Kristianstad rapporterar om mord / dråp

igår 20:58
"Näsby. En man blir stick- eller skärskadad i samband med bråk.", skriver polisen på sin hemsida.