Statsminister Ulf Kristersson (M) i möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset 2023.
Statsminister Ulf Kristersson (M) i möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset 2023. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Kristersson speciellt inbjuden till Bidens tal

Ulf Kristersson (M) kommer få en nära inblick i Joe Bidens talförmåga. Som första statsminister får han följa presidentens tal till nationen från första parkett.


Statsminister Ulf Kristersson är en av de speciellt inbjudna gästerna som kommer att närvara när USA:s president Joe Biden håller sitt tal till nationen under natten mot fredagen svensk tid. Det framgår av ett pressmeddelande från Vita huset.

Bidens gäster, som kommer att sitta med presidentens hustru Jill, är varje år särskilt inbjudna och representerar ämnen som Biden förväntas ta upp i sitt tal. Kristersson blir därmed första statsminister att sitta i "the box" med presidentfrun, enligt regeringen.

Totalt 20 personer är inbjudna att sitta med Jill Biden. Bland dem finns Jazmin Cazares vars syster dödades i skolskjutningen i Uvalde, Texas och Kate Cox som tvingades söka rättsligt stöd innan hon fick genomföra en abort. Inbjuda är även Kameryn Pupunu, en polis som förlorade fyra familjemedlemmar i bränderna som härjade Lahaina, Hawaii och Shelby Nikitin som är officer i USA:s flotta och har lett styrkor i Röda havet.

Kristersson är i Washington D.C. för att slutföra detaljerna kring Sveriges Natoansökan.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!