USA:s president Joe Biden talar till nationen med vicepresidenten Kamala Harris och representanthusets republikanske talman Mike Johnson bakom honom.
USA:s president Joe Biden talar till nationen med vicepresidenten Kamala Harris och representanthusets republikanske talman Mike Johnson bakom honom. - Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Biden: Jag kommer inte vika ner mig

USA:s president Joe Biden anklagade Donald Trump för att böja sig för Rysslands president Vladimir Putin. Jag kommer inte att vika ner mig, lovade Biden i sitt årliga tal till kongressen om tillståndet i landet.


Biden inledde sitt direktsända tal till nationen – State of the Union – med att varna för Ryssland.

— Om någon i det här rummet tror att Putin kommer att stanna vid Ukraina, kan jag försäkra er att han inte kommer det.

— Men Ukraina kan stoppa Putin – om vi står vid Ukrainas sida och förser dem med vapen att försvara sig med.

Frihet och demokrati attackeras både hemma i USA och utomlands, sade Biden. Han svingade vilt mot sin rival Donald Trump, dock utan att nämna honom vid namn.

— Nu säger min föregångare – en före detta republikansk president – till Putin, citat: "Gör vad fan du vill".

— Jag tycker att det är upprörande, det är farligt och det är oacceptabelt, fortsatte Biden med anspelning på Trumps uppmärksammade uttalande om Natoländer som inte satsar tillräckligt på militären.

Europa är i fara

Presidenten uppmanade också republikanska kongressledamöter att rösta igenom det militära stödpaket till Ukraina som det tvistats om i månader.

— Historien ser på. Om USA vänder ryggen till kommer det att sätta Ukraina i fara. Europa är i fara. Den fria världen är i fara.

Biden målade upp starka kontraster mellan ett USA med honom som ledare och ett USA lett av Donald Trump.

En stark demokrati måste ständigt försvaras, sade Biden och påminde om kongresstormningen i januari 2021.

— Politiskt våld hör inte hemma i USA.

Order om hamn i Gaza

Presidenten tog också upp situationen i Mellanöstern och kriget i Gaza. Han meddelade att han under kvällen beordrat USA:s militär att upprätta en tillfällig hamn vid Gazas kust för att kunna öka införseln av nödhjälp till det belägrade området. Men Israel måste också ta sitt ansvar, underströk Biden.

Mycket stod på spel för 81-åringen i natt. Talet, som direktsändes i tv, var en unik chans för Biden att visa upp sig inför höstens valrörelse. Inte bara för att övertyga väljarna om sin politik – men också för att visa att han är vital nog att leda landet i fyra år till.

Till sin hjälp tog presidenten humor.

— Jag vet att det kanske inte syns, men jag har varit med ett tag. När du når min ålder blir vissa saker tydligare än någonsin, sade Biden inför sina avslutande ord: att han tror på demokratin och det amerikanska folket.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!