De fem länder som exporterade respektive importerade mest 2019–2023, i andel av den globala marknaden.
De fem länder som exporterade respektive importerade mest 2019–2023, i andel av den globala marknaden. - Foto: Anders Humlebo/TT

Allt fler vapen till Europa – fördubblad import

Rysslands invasion av Ukraina sätter tydliga spår i den europeiska vapenimporten. De senaste åren har Europas vapeninköp ökat med 94 procent – och importen spås fortsätta att öka.


Fakta: Global import och export av vapen

De största importörerna av större vapen* i världen 2019–2023, samt varifrån de köper flest vapen inom parentes och i storleksordning:

1. Indien (Ryssland, Frankrike, USA)

2. Saudiarabien (USA, Frankrike, Spanien)

3. Qatar (USA, Frankrike, Italien)

4. Ukraina (USA, Tyskland, Polen)

5. Pakistan (Kina, Sverige, Turkiet)

6. Japan (USA, Storbritannien, Tyskland)

7. Egypten (Tyskland, Italien, Ryssland)

8. Australien (USA, Spanien, Schweiz)

9. Sydkorea (USA, Tyskland, Frankrike)

10. Kina (Ryssland, Frankrike, Ukraina)

De största exportörerna av större vapen* i världen 2019–2023, samt var de säljer flest vapen inom parentes och i storleksordning:

1. USA (Saudiarabien, Japan, Qatar)

2. Frankrike (Indien, Qatar, Egypten)

3. Ryssland (Indien, Kina, Egypten)

4. Kina (Pakistan, Bangladesh, Thailand)

5. Tyskland (Egypten, Ukraina, Israel)

6. Italien (Qatar, Egypten, Kuwait)

7. Storbritannien (Qatar, USA, Ukraina)

8. Spanien (Saudiarabien, Australien, Turkiet)

9. Israel (Indien, Filippinerna, USA)

10. Sydkorea (Polen, Filippinerna, Indien)

13. Sverige (Brasilien, USA, Pakistan)

*Till större vapen räknas bland annat stridsflygplan, stridshelikoptrar, strids- och pansarvagnar, krigsfartyg, luftvärnsrobotar och artilleripjäser.

Källa: Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), mars 2024

Jämfört med den föregående fyraårsperioden nästintill fördubblades Europas import av vapen mellan 2019 och 2023, visar siffror från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Rysslands krig i Ukraina förklarar till stora delar den dramatiska ökningen. Under 2019–2023 var Ukraina det land i Europa som tog emot allra flest vapen – och dessutom den fjärde största vapenimportören i världen. Runt 30 länder har de senaste två åren levererat större vapen till Ukraina i militärt bistånd.

Europeiska länder köper merparten av sina vapen från USA, enligt Sipri.

Ukrainska soldater lastar pansarvärnsrobotar som levererats från USA på flygplatsen Boryspil utanför Kiev. Bild tagen i februari 2022.

Med beställningar på bland annat närmare 800 stridsflygplan och stridshelikoptrar antas dessutom vapenöverföringarna till Europa fortsätta att öka, skriver forskningsinstitutet i en rapport.

”Under de senaste två åren har vi även sett en mycket större efterfrågan på luftförsvarssystem i Europa, föranlett av Rysslands robotattacker mot Ukraina”, säger Pieter Wezeman, forskare vid Sipris program för vapenöverföringar, i ett pressmeddelande.

Globalt ligger dock Europa i lä. Nio av de tio största vapenimportörerna 2019–2023 återfinns i Asien, Oceanien och Mellanöstern. Toppar listan gör Indien, Saudiarabien och Qatar.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!