Expresidenten och republikanen Donald Trump och presidenten och demokraten Joe Biden, båda fotograferade i South Carolina i USA i februari.
Expresidenten och republikanen Donald Trump och presidenten och demokraten Joe Biden, båda fotograferade i South Carolina i USA i februari. - Foto: AP/TT

Trump mot Biden: Frågorna som avgör valet

Det är en returmatch få amerikaner önskat. Om inget oförutsett händer står höstens presidentval mellan Joe Biden och Donald Trump. Här är en guide till frågorna som väntas avgöra valet och vad som är annorlunda jämfört med 2020.


Fakta: Trump, Biden och opinionen

Det mesta tyder på att USA:s presidentval den 5 november står mellan den sittande presidenten, demokraten Joe Biden, och den republikanske expresidenten Donald Trump.

I nuläget har Trump ett nationellt stöd på 47,6 procent jämfört med 45,8 procent för Biden, enligt en sammanställning av aktuella mätningar. Trump leder över Biden i sex av sju avgörande vågmästarstater, platser där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen och har byggt ett imperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Vann presidentvalet 2016 med vallöftet att "göra USA stort igen". Misslyckades med att bli omvald 2020. Trump är far till fem barn och gift med slovensk-amerikanska Melania Trump.

Joe Biden föddes 1942 i Scranton i Pennsylvania. Arbetade en kort tid som jurist innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator och 2009 till 2017 Barack Obamas vicepresident. USA:s president sedan 2021. Gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Källa: Politiksajten Real Clear Politics med flera

Krigen i världen

Under Joe Bidens mandatperiod har det fullskaliga invasionskriget i Ukraina och Gazakriget brutit ut. Båda innebär jätteutmaningar för USA. Biden har kritiserats för sitt stöd till Israel och landets hårdföra krig i Gaza, vilket lett till ovanligt många demokratiska blankröster under primärvalen.

Efter initialt stöd har Biden nu även svårt att få ytterligare Ukrainastöd genom kongressen. Detta då många republikaner där är trogna isolationisten och Natoskeptikern Donald Trump, som hävdar att USA måste se om sin egen bakgård (läs gränsen mot Mexiko) innan man hjälper andra länder.

Fråga för väljarna: Ska USA vara en allierad världsspelare eller enbart fokusera på hemlandet?

.

Abort

När Trump var president tillsatte han tre konservativa HD-domare, vilket applåderades av den så kallade kristna högern. Det ledde till att Högsta domstolen 2022 rev upp beslutet Roe vs Wade, som garanterat aborträtten. Nu är det upp till delstaterna att fatta beslut och på många platser har strikta regler eller förbud införts. Demokraterna har gjort abort och kvinnors rättigheter till en stridsfråga.

Fråga för väljarna: Ska abort vara tillåtet i USA?

.

USA:s gräns

Donald Trumps kanske mest kända vallöfte var att bygga en gränsmur mot Mexiko. Nu liksom då lovar han tuffa tag mot illegal invandring och knarksmuggling. Joe Biden gick till val på en mer "human" inställning, men i ljuset av det höga migrantinflödet har han tvingats närma sig Trumps linje. Bidens senaste miljardsatsning på stärkt gränsbevakning har dock inte gått igenom kongressen, enligt källor för att Trump inte vill ge motståndaren en seger före valet.

Fråga för väljarna: Ska USA ha en hård migrationspolitik?

.

Seniorer med makt

Joe Biden är 81 år och Donald Trump 77. En stor majoritet av deras landsmän önskar att valet stod mellan yngre kandidater. Båda måste nu undvika pinsamma felsägningar och visa att de är alerta nog att hantera kärnvapenkoder.

Fråga för väljarna: Vem verkar mest vital?

.

Brottsåtalen och demokratins framtid

Trumps tid i Vita huset var kontroversiell och slutade med den dödliga stormningen av kongressen. I ljuset av expresidentens höga popularitet ställs nu frågan om USA drabbats av "Trump-amnesi"? Biden lär påminna om händelserna den 6 januari 2021 och utmåla Trump, som står inför fyra brottsåtal, som ett hot mot demokratin.

Fråga för väljarna: Sugen på fyra år till med Trump?

.

Bubblare: Energifrågor (Bidens gröna satsningar eller Trumps "borra, borra") och ekonomin

TT
/
/
/
Hot
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!