EU-minister Jessika Roswall på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.
EU-minister Jessika Roswall på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.


Fakta: Veckans toppmöte i EU

EU-ländernas stats- och regeringschefer håller på torsdag och fredag ordinarie toppmöte i Bryssel.

Huvudämnen är läget i Ukraina – främst vad gäller eventuellt användande av frysta ryska tillgångar och hur europeisk försvarsindustri ska stöttas och finansieras – samt Mellanöstern. Dessutom väntas en spänd diskussion om huruvida medlemskapsförhandlingar ska kunna inledas med Bosnien och Hercegovina.

FN:s generalsekreterare António Guterres deltar som särskilt inbjuden gäst under lunchen på torsdagen. Dessutom kommer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att tala till toppmötet via länk.

Slutförhandlingar är på gång mellan EU:s medlemsländer och EU-parlamentet för att komma överens om det senaste förslaget till fortsatta handelslättnader för Ukraina. Alla är för – men inte lika mycket som förut.

Den senaste tidens bondeprotester både i öst och i väst har fått såväl en majoritet i parlamentet som flera medlemsländer att dra i handbromsen. Kvoter och begränsningar har återigen stoppats in för flera jordbruksprodukter från Ukraina.

Val väntar

Bakom åtgärderna står framför allt Polen och Frankrike. Även om båda gärna talar högt om hur mycket de vill hjälpa Ukraina är oron samtidigt stor för att drabbas av missnöjda väljare på hemmaplan i EU-valet i början av juni.

Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) är ändå inte orolig för att hjälpen till Ukraina ska komma i andra hand framöver – framför allt inte när det gäller det militära.

— Vid det här europeiska toppmötet är det viktigt att få fram mer militärt stöd till Ukraina. Produktionen (av ammunition) måste öka. Det är fokus – och att använda de frysta ryska tillgångarna, säger Roswall, som förhandsdiskuterade toppmötet med övriga EU-ministrar i Bryssel under tisdagen.

"Absolut inte"

Hon vill inte ställa böndernas bekymmer mot läget i kriget.

— Vi ser hur situationen ser ut i Polen och det måste man också ha respekt och full förståelse för. Men för oss är det viktigt att det kommer stöd till Ukraina skyndsamt, säger ministern.

Är EU-valet viktigare än Ukraina för tillfället?

— Nej, det är det absolut inte. Ett val är viktigt, det säger jag jämt. Men att stötta Ukraina är det viktigaste som Sverige och Europa har. Det går inte att ställa de två mot varandra, säger Jessika Roswall.

TT
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!