Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

WHO: Svininfluensan snart pandemi

Nyheter | 02/06/2009 23:58

Världen kommer allt närmare ett läge där den nya svininfluensan uppgraderas till en sexa, den högsta nivån på WHO:s pandemiskala.

Beskedet lämnades på tisdagen av Världshälsoorganisationens chef Keiji Fukuda.

Under fas fem, där smittan anses befinna sig nu, bedömer man att en pandemi - med omfattande spridning utanför den region där smittan spårades först - är nära förestående.

Svininfluensan A/H1N1 har nu börjat visa tecken på att sprida sig lokalt även utanför de amerikanska kontinenterna. Fukuda nämnde särskilt stigande antal fall i Storbritannien, Spanien, Japan och Australien.

117 dödsfall har rapporterats hittills av WHO. Sammanlagt känner FN-organisationen till 18 965 sjukdomsfall i 64 länder. WHO:s statistik släpar efter i förhållande till nationella myndigheters men är å andra sidan säkrare.

Eftersom symtomen av det nya viruset i allmänhet tycks bli milda, är det med all sannolikhet många fall som inte upptäcks.

En 12-årig flicka i Egypten har smittats; fallet är enligt WHO det första bekräftade på den afrikanska kontinenten. Flickan, som har både egyptiskt och amerikanskt medborgarskap, har nyligen varit i USA. Att hon visade influensasymtom upptäcktes på flygplatsen i Kairo.

Egyptiska myndigheter har börjat avliva svin i stor skala efter de första larmen om sjukdomen i Mexiko, ett beslut som väckt harm bland landets kristna som är de enda som äter griskött. Egyptiska medier har rapporterat att man hittills avlivat omkring 150 000 av 250 000 djur.

WHO anser inte att det är vetenskapligt motiverat att avliva djuren.

Skrivet av: