Frankrikes försvarsminister Sébastien Lecornu. Arkivbild.
Frankrikes försvarsminister Sébastien Lecornu. Arkivbild. - Foto: Michel Euler/AP/TT

Frankrike och Ryssland i samtal efter Moskvadåd

Frankrikes försvarsminister Sébastien Lecornu är beredd på ökade utbyten med Ryssland för att bekämpa terrorism "så effektivt som möjligt".


Uttalandet kommer från det franska försvarsdepartementet efter det att försvarsministrarna i Frankrike och Ryssland talat med varandra för första gången på ett och ett halvt år. I telefonsamtalet diskuterades bland annat Rysslands krig mot Ukraina och terrorattacken i Moskva.

Lecornu sade till sin ryske motpart Sergej Sjojgu att Frankrike alltid är redo att bekämpa terrorism.

Rysslands president Vladimir Putin har sagt att "radikala islamister" utförde terrorattacken mot konsertanläggningen Crocus City Hall där fler än 140 personer dödades, men att spåren leder till Ukraina.

Men enligt Lecornu finns det inget som pekar på att Ukraina hade någon koppling till dådet, som terrorgruppen IS sagt sig ligga bakom.

Lecornu fördömde också det ryska anfallskriget mot Ukraina och bekräftade Paris stöd till Kiev.

Enligt Kremls egen version av samtalet diskuterades möjligheten för samtal om Ukraina.

"Beredskapen för en dialog om Ukraina noterades. Utgångspunkterna skulle kunna baseras på fredsinitiativet från Istanbul", uppger det ryska försvarsdepartementet.

Men Paris tillbakavisar uppgifterna och förnekar att en sådan konversation ägde rum. "Frankrike varken accepterade eller föreslog något sådant", säger en regeringskälla till AFP.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt att Turkiet är redo att stå värd för fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har dock avfärdat möjligheten till direkta förhandlingar med Ryssland.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!