Bildt kan beordras till Haagdomstol

FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, ICTY, kan komma att beordra Sveriges utrikesminister att inställa sig.


FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, ICTY, kan komma att beordra Sveriges utrikesminister att inställa sig i Karadzicmålet. Carl Bildt anklagas av Radovan Karadzic för delaktighet i ett löfte om nedlagt åtal som sedan aldrig förverkligades.

Inledande rättsförhandlingar mot den folkmordsmisstänkte Karadzic pågår nu i Haag. Där fortsätter serben att hävda att det internationella samfundet via USA:s toppdiplomat Richard Holbrooke 1995 lovade honom åtalsimmunitet.

Både Bildt, EU:s dåvarande medlare i Balkankrigen, och Holbrooke har vid upprepade tillfällen sagt att inget sådant löfte givits. ICTY vill ändå att den svenske utrikesministern ska komma till Haag.

När Sveriges ambassadör i Nederländerna, Hans Magnusson, på onsdagen framförde den svenska åsikten att det inte skulle vara någon större poäng med ett möte med Karadzics jurister fick han mothugg av domaren Iain Bonomy.

– Bildt kan beordras att infinna sig om han inte kommer frivilligt, sade Bonomy.

– Detta måste jag ta upp med min regering hemma, svarade då Magnusson.

Tidigare under sessionen hade ambassadören också sagt att om domstolen så kräver så kommer självklart Bildt.

De förberedande förhandlingarna inför rättegången mot Karadzic, misstänks för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten under Bosnienkriget 1992-95, fortsätter i juli.

Efter att många år hållit sig undan greps Karadzic utanför Belgrad i juli förra året.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.