Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bildt kan beordras till Haagdomstol

Nyheter | 03/06/2009 23:01

FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, ICTY, kan komma att beordra Sveriges utrikesminister att inställa sig.

FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, ICTY, kan komma att beordra Sveriges utrikesminister att inställa sig i Karadzicmålet. Carl Bildt anklagas av Radovan Karadzic för delaktighet i ett löfte om nedlagt åtal som sedan aldrig förverkligades.

Inledande rättsförhandlingar mot den folkmordsmisstänkte Karadzic pågår nu i Haag. Där fortsätter serben att hävda att det internationella samfundet via USA:s toppdiplomat Richard Holbrooke 1995 lovade honom åtalsimmunitet.

Både Bildt, EU:s dåvarande medlare i Balkankrigen, och Holbrooke har vid upprepade tillfällen sagt att inget sådant löfte givits. ICTY vill ändå att den svenske utrikesministern ska komma till Haag.

När Sveriges ambassadör i Nederländerna, Hans Magnusson, på onsdagen framförde den svenska åsikten att det inte skulle vara någon större poäng med ett möte med Karadzics jurister fick han mothugg av domaren Iain Bonomy.

– Bildt kan beordras att infinna sig om han inte kommer frivilligt, sade Bonomy.

– Detta måste jag ta upp med min regering hemma, svarade då Magnusson.

Tidigare under sessionen hade ambassadören också sagt att om domstolen så kräver så kommer självklart Bildt.

De förberedande förhandlingarna inför rättegången mot Karadzic, misstänks för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten under Bosnienkriget 1992-95, fortsätter i juli.

Efter att många år hållit sig undan greps Karadzic utanför Belgrad i juli förra året.

Skrivet av: