Söndag 13 Jun
Stockholm

Krav på att Bildt hjälper Suu Kyi

Utrikesminister Carl Bildt måste agera för Burmas Aung San Suu Kyi.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Utrikesminister Carl Bildt måste agera för att Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi släpps, kräver Svenska Burmakommittén. I dag fördes hon från sin husarrest till ett ökänt fängelse.

Burma åtalar oppositionsledaren och Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi för att en amerikan simmade över en sjö och besökte henne i huset där hon sitter i husarrest. Hon har förts till ett fängelse i Rangoon. Myndigheterna anklagar henne för att ha brutit mot de regler som gäller för husarresten. Rättegången kommer enligt hennes advokat att inledas den 18 maj.

Det är bara omkring två veckor kvar tills Aung Suu Kyis senaste husarrest tar slut. Kritiker anser att det nya åtalet är ett sätt för de styrande generalerna att hålla henne inspärrad inför valen 2010.

EU:s särskilde sändebud för Burma, Piero Fassino, fördömde anklagelserna mot Aung San Suu Kyi och kallade dem för "helt obefogade" i en intervju med italienska Tv5 på torsdagen.

– Det internationella samfundet bör "använda alla tänkbara påtryckningsmedel för att fria Aung San Suu Kyi. . . och de andra 2 000 politiska fångarna i Burmas fängelser", sade Fassino enligt AFP.

Även Svenska Burmakommittén vill se en internationell reaktion.

"Omvärlden måste agera för att Aung San Suu Kyi och alla politiska fångar släpps. Den svenska regeringen har en unik position som tillträdande ordförandeland för EU, inte minst eftersom Carl Bildt ska träffa företrädare för den burmesiska regimen i slutet av maj. Regeringen måste agera kraftfullt" säger Burmakommitténs ordförande Karin Strandås i ett uttalande.

Utrikesminister Bildt deltar i det så kallade Asem-mötet - toppmötet mellan EU och sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean, där Burma ingår - i Hanoi den 24-26 maj.

Den 63-åriga Nobelpristagaren såg i morse av vittnen föras i fart från sitt hem till det ökända Insein-fängelset. Även hennes två hembiträden fördes dit. En konvoj omgiven av polisbilar gav sig iväg från huset och en kvart senare kom den fram till fängelset där många av Burmas regimkritiker sitter inspärrade.

Aung San Suu Kyi och de andra två kvinnorna är inlåsta i fängelset. Myndigheterna har förberett ett mål mot dem, sade Nyan Win, talesman för Nationella demokratiförbundet, NLD - som leds av Aung San Suu Kyi och står i spetsen i oppositionen mot militärjuntan.

Amerikanen, den 53-årige John Yettaw, greps av polisen i förra veckan när han efter två dagars besök hos oppositionsledaren simmade tillbaka över sjön. Även han åtalades i dag, anklagad för att ha brutit mot landets immigrationslagar samt för brott mot säkerhetslagarna, enligt uppgift från en advokat.

Hennes huvudadvokat, Kyi Win, beskyller amerikanen fullständigt för att hon nu har gripits.

– Han är en idiot, säger advokaten.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela