Bildt tvekar om Burma-sanktioner

Utrikesminister Carl Bild tvekar om mer sanktioner fungerar.


Utrikesminister Carl Bildt (m) är inte säker på att mer sanktioner är ett verksamt verktyg för att sätta press på Burma.

Det finns inte så mycket att ha sanktioner mot, konstaterar han efter ett möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel.

Våra förbindelser med Burma är så gott som obefintliga. Det enda jag kan tänka mig som har effekt är smarta sanktioner på finanssidan, men det förutsätter en bredare internationell medverkan än vad jag tror är möjligt att mobilisera för ögonblicket.

I stället tror Bildt att länder i Burmas närhet kan spela en viktig roll för att påverka den burmesiska regeringen, till exempel Kina och Indonesien.

I dag inleddes rättegången mot landets främsta demokratikämpe, Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi. Rättegången hölls i det ökända Insein-fängelset nära Rangoon.

Hon ställs till svars för att en amerikansk man besökte henne efter att ha simmat över en sjö för att nå hennes hem. Han greps när han två dagar senare simmade tillbaka.

Simmarens mystiska besök har gett juntan en perfekt förevändning för att hålla Suu Kyi fortsatt fängslad. Hennes senaste husarrest skulle formellt löpa ut den 27 maj.

Aung San Suu Kyi har tillbringat tolv av de senaste 19 åren i husarrest, sedan militärjuntan vägrat att erkänna hennes parti NLD:s överväldigande seger i landets senaste val 1990.

Ambassadörerna från Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien släpptes inte in när de kom till Insein-fängelset för att bevittna rättegången.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!