Tända ljus för offren i Atlanten

228 ljus tändes i Notre Dame-katedralen i Paris - ett för varje offer i flygkatastrofen.


228 ljus tändes i Notre Dame-katedralen i Paris på onsdagen - ett för varje offer i flygkatastrofen utanför Brasilien.

Den brasilianska marinen har nu hunnit fram till den förmodade olycksplatsen.

– Ett lysande tecken på deras närvaro - i deras frånvaro, sade Paris ärkebiskop, kardinal André Vingt-Trois, när han inledde den ekumeniska minnesceremonin i Paris där såväl kristna som muslimska och judiska representanter deltog.

– De trodde på livet, det är det som är själva meningen med att resa: att tro på livet, det är att gå de andra till mötes, sade rabbinen Ham Korsia.

En hälsning från påven, körsång, böner och dikter på franska, portugisiska, engelska och arabiska fyllde katedralen dit många av offrens anhöriga kommit. Även många uniformerade Air France-anställda hade kommit för att hedra minnet av sina bortgångna kollegor och deras passagerare.

– Visst vet man att sådant här kan hända. Det är något vi lever med. Och ändå tror man aldrig att det ska hända, sade kabinchefen Jean-Marc Jaouen till TT.

Fler vrakdelar

Ungefär samtidigt nådde militärfartyget Graja området nordost om den lilla brasilianska arkipelagen Fernando do Noronha där kraschen tros ha inträffat, meddelades i huvudstaden Braslia senare på kvällen. Tillsammans med flera andra tillskyndande marinfartyg ska Graja söka efter fler vrakdelar, men vädret på platsen uppges vara dåligt.

Från luften har den brasilianska militären redan på flera platser sett vad som tros vara vrakdelar från flight AF447.

– Flera föremål är utspridda över fem kilometers radie, inklusive vad som troligen är en metalldel, sju meter i diameter, samt en bränslefläck, sade flygvapentalesmannen Jorge Amaral till journalister på onsdagen.

Svårt djup

Chefen för den franska haverikommissionen, BEA, konstaterade dock på en presskonferens i Paris att han "inte är helt optimistisk" vad gäller förhoppningarna om att hitta flygplanets "svarta lådor". Havsbottnen i området är bergig och djup - omkring 3 700 meter, enligt en fransk minister.

– Om man tänker på hur lång tid det tog att hitta Titanic och att vrakdelarna nu är mycket mindre så är det som att leta efter en nål i en höstack, sade den skotske dykexperten Derek Clarke till Reuters.

– Vi kan inte utesluta att vi aldrig kommer att hitta registratorerna. Det kan hända att det vi hittar är relativt otillfredsställande, sade BEA-chefen Paul Louis Arslanian, som upprepade att inga uppgifter tyder på att planet skulle ha haft några problem innan det lyfte.

Sorg överallt

I Brasilien har tre dagars landssorg utlysts. I Italien hölls en landsomfattande tyst minut på onsdagseftermiddagen. Drottning Elizabeth av Storbritannien är en av många som uttryckt sina kondoleanser. Vid Notre Dame samlades inte bara de närmast berörda utan även många turister och Paris-bor som också ville hedra offren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.