Indiens premiärminister Narendra Modi vid ett evenemang för att presentera sitt partis, BJP:s, valmanifest i Delhi tidigare i april.
Indiens premiärminister Narendra Modi vid ett evenemang för att presentera sitt partis, BJP:s, valmanifest i Delhi tidigare i april. - Foto: Manish Swarup/AP/TT

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.


Fakta: Narendra Modi

Född 1950 i Gujarat. Sålde i unga år te tillsammans med sin far.

Blev som 18-åring bortgift med 17-åriga Jashodaben. Men bara någon månad senare lämnade han hustrun och hembygden. I stället reste Narendra Modi runt till olika ashram, avskilda platser för hinduer, och anslöt sig till hindunationalistiska organisationer.

Har aldrig bildat familj, utan erkände först när han var juridiskt tvingad på 2010-talet att han var gift. Men att han inte har några barn framhålls av anhängarna som en slags försäkring – så att Modis styre inte, som den berömda Ghandi-släkten, skulle övergå i en mygelanklagad dynasti.

Var regeringschef i delstaten Gujarat 2001–2014. Har beskyllts för att då ha beordrat polisen att vara passiv under en massaker på omkring 1 000 muslimer 2002. Men blev slutgiltigt friad i Högsta domstolen.

Premiärminister sedan maj 2014.

Källa: Indiska medier

2024 har beskrivits som ett globalt supervalår. Och störst av dem alla är det parlamentsval som nu inleds i Indien, och ska pågå i sex veckor. 968 miljoner väljare kan delta, i över en miljon vallokaler. Bara valarbetarna är "ett och ett halvt Sverige" – 15 miljoner personer.

Men, efter tio år med Narendra Modi, lever Indien upp till epitetet "världens största demokrati"?

— Ja, det är frågan om, det... säger Sten Widmalm, professor i statskunskap i Uppsala, och tvekar lite.

Han hänvisar till V-Dem (Varieties of Democracy), ett projekt där han själv deltar och som nu klassar Indien som "elektoralt auktoritärt".

— Så egentligen kan man säga att Indien är inte en riktig demokrati längre.

Indiska valkampanjer är färgglada tillställningar. Här står Narendra Modi, i mitten, i en öppen bil i en parad i Ghaziabad den 6 april.

Utmanare fängslas

Det innebär att landets ledning väljs av folket, men valet är inte fritt och rättvist. Ett aktuellt exempel på hur utmanare hanteras är Arvind Kejriwal. Han leder oppositionspartiet Aam Aadmi, och är så populär att han hade kanske hade kunnat skaka Modis styrande BJP (Bharatiya Janata Party) – om han inte kastats i fängelse bara en månad före valet.

Kejriwal misstänks för mutbrott, en anklagelse oppositionen avfärdar som påhittad. Och Widmalm betonar att Aam Aadmi-ledaren bara är ett av många sådana fall, ofta kända profiler från civilsamhället.

— Det där gör man ju mot dem som anses vara farliga utmanare mot BJP.

Samtidigt är Modi och hans ministrar genuint omtyckta, med popularitetssiffror som många västerländska ledare knappt kan drömma om.

— De har gjort reformer i ekonomin. Man ser honom som ett framtidshopp, för han garanterar ekonomisk utveckling, säger Sten Widmalm.

Fallet med den gripne partiledaren Arvind Kejriwal, som även är regional regeringschef i Delhi, har blivit en symbol för Modi-styrets antidemokratiska tendenser. Här protesterar oppositionella i Delhi i slutet av mars mot att Kejriwal hålls fängslad.

Västvärlden tyst

Det är heller ingen nackdel för Modi att det bland spridarna av den positiva bilden finns två av världens rikaste personer. Mångmiljardärerna Mukesh Ambani och Gautam Adani kan beskrivas som indiska varianter av Donald Trump – skrupelfria affärsmän som styr sina företagsimperier trots ihärdiga brottsanklagelser.

Till skillnad från Trump har Ambani och Adani inga egna politiska ambitioner. De har ett intimt samarbete med Indiens nuvarande styre.

— Ambani säger att Modi är det bästa som hänt Indien, säger Widmalm.

Västvärlden är relativt tystlåten, bland annat av ekonomiska skäl.

— Eftersom det blir allt krångligare att ha med Kina att göra så är ju Indien det största, intressantaste investeringslandet i världen, enligt Widmalm.

— Demokratier vill ha kontakt med Indien. Dels för att man kan tjäna pengar på det. Men det är också den sista utposten som kan utgöra motvikt närmast Kina.

Premiärminister Narendra Modis porträtt syns numera överallt i Indien. Här står en polis på vakt ovanför ett valevenemang i Ghaziabad den 6 april.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!