USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild. - Foto: John McDonnell/AP/TT

Mer USA-vapen till Ukraina – men Patriot dröjer

USA:s försvarsminister Lloyd Austin bekräftar på en presskonferens ett nytt amerikanskt vapenpaket värt 6 miljarder dollar, motsvarande 65 miljarder kronor, till Ukraina.


Fakta: Luftvärnssystemet Patriot

Amerikanska Patriot, eller Luftvärnssystem 103 som Försvarsmakten kallar det, är ett luftvärnssystem med medellång räckvidd.

Varje så kallad eldenhet består av flera delar, bland annat flera lavetter med tillhörande luftvärnsrobotar, radar som söker efter flygplan eller projektiler, stridsledningscentral och dragfordon.

Svenska försvaret har köpt fyra eldenheter, med tre lavetter vardera samt två olika typer av robotar:

+ Robot 103A, tillverkad av Raytheon, som är till för att skjuta ned flygplan.

+ Robot 103B, av Lockheed Martin, för bekämpning av ballistiska missiler och kryssningsrobotar. Den har egen målsökare och är främst konstruerad för att angripa målet direkt och förstöra det med rörelseenergi.

Patriotsystemet används av 16 länder.

Källor: Försvarsmakten och Försvarets materielverk

Vapenpaketet är en del av ett program för långsiktigt stöd till Ukraina från den amerikanska försvarsindustrin. Det innehåller bland annat robotar till det eftertraktade luftvärnssystemet Patriot – men de ytterligare enheter som Ukraina efterfrågar dröjer.

"Att skydda ukrainska städer från ryska robotar är möjligt. Vi är i desperat behov av Patriotsystem och robotar. De kan och skulle rädda liv. Vi behöver åtminstone sju Patriotsystem för att skydda våra städer", skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på X på fredagskvällen.

Lloyd Austin säger att de 16 länder som har Patriot – Sverige är ett av dem – värdesätter systemet högt.

— Senare kommer vi förhoppningsvis att få ihop ytterligare Patriot att skicka. Men Ukraina behöver inte bara Patriot, man behöver också andra luftvärnssystem, säger Austin på en presskonferens i Pentagon.

Paketet innehåller även ammunition till luftvärnssystemet Nasams, artillerigranater och anti-drönarsystem.

Presskonferensen hålls efter ett digitalt möte med den så kallade Ramstein-gruppen – kontaktgruppen för Ukrainas försvar – där ett 50-tal länder, inklusive Sverige, deltog.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!