Klimatet i Sri Lanka allt tuffare

Sri Lankas regeringen har gripit en grupp läkare, anklagade för gerillasamröre.


Den lankesiska regeringen har gripit en grupp läkare som arbetade i gerillakontrollerade områden och anklagar dem för samröre med den nu krossade tamilska gerillan, rapporterar BBC.

Läkarna, som betecknats som hjältar av FN, kan komma att hållas häktade i ett år innan de ställs inför rätta.

En möjlig bakgrund till gripandet är att just dessa läkare varit källor till utländska mediers uppgifter om hur många civila liv som regeringens slutoffensiv mot gerillan krävde. Medan dessa rapporter tyder på att över 20 000 civila kan ha dödats, till övervägande delen av regeringens granatbeskjutningar, hävdar regeringen i Colombo att inga civila alls dödades.

Gripandet är bara en händelse av många som pekar på en förstärkt aggressivt nationalistisk trend i lankesisk politik. President Mahinda Rajapakse har sagt att det nu är dags att etablera Sri Lankas suveränitet och frihet internationellt. Udden är riktad mot regeringar som kritiserat Colombo för hänsynslös krigföring.

Rajapakse är rasande på den forna kolonialherren Storbritannien, som i likhet med många andra länder krävt en utredning av eventuella krigsförbrytelser begångna av gerillan och regeringen. Öppet kritiska politiker som utrikesminister Carl Bildt har inte släppts in i landet och härom veckan tvingades den frispråkiga norska platschefen för norsksvenska biståndsorganisationen Forut lämna landet efter anklagelser om att hon skändat Sri Lankas flagga.

Utländska biståndsorganisationer försöker hålla låg profil. Många av dem hade ett enligt egen utsago nödvändigt, om än inte alltid önskvärt, samarbete med gerillan för att kunna hjälpa flyktingar. Nu ses all sådan verksamhet med misstänksamhet.

Utländska medborgare, en del med tamilsk bakgrund, som först i slutskedet tog sig till regeringskontrollerade områden har gripits, däribland en norrman, uppger AFP.

Bedömare är också oroade över mediesituationen i Sri Lanka. En betydande del av medierna är statskontrollerade och kritiska journalister tystas. De senaste åren ska nio journalister mördats enligt officiella källor. Men inhemska aktivister tror att antalet är närmare det dubbla.

"All kritik för människorättsövergrepp betecknas som opatriotiska handlingar som motiverar hårda bestraffningar", skriver den asiatiska människorättsorganisationen AHRC i ett uttalande.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!