Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FN förnekar mörkning av dödstal

Nyheter | 02/06/2009 09:48

Generalsekreteraren förnekar att FN ska ha tystat ned höga dödssiffror.

Generalsekreterare Ban Ki-Moon förnekar medierapporter om att FN ska ha tystat ned höga dödssiffror bland civila under den blodiga slutfasen i Sri Lankas krig mot de tamilska tigrarna.

I förra veckan rapporterade den franska dagstidningen Le Monde att enligt inofficiella och obekräftade FN-siffror dödades över 20 000 civila de sista månaderna av regeringens belägring av tamilgerillan LTTE.

Den brittiska tidningen The Times rapporterade senare samma uppgifter och skrev i en ledare att "FN inte har rätt att konspirera och tysta ned skrämmande bevis" på en regeringsverkställd massaker på civila i nordöstra Sri Lanka.

Ban tillbakavisade med kraft uppgifterna om att FN varit delaktig i en mörkläggning.

– Jag tillbakavisar kategoriskt, jag upprepar kategoriskt varje påstående om att FN med avsikt underskattat några siffror, sade han i ett tal till generalförsamlingen.

– Låt mig också säga att, oavsett det totala antalet, var antalet döda i konflikten oacceptabelt högt.

I förra veckan ifrågasatte FN:s katastrofhjälpschef John Holmes siffran 20 000 och sade att den byggde på tvivelaktiga uppskattningar och att det verkliga antalet döda aldrig kommer att bli klarlagt.

Än så länge har FN inga planer på att utreda kriget i Sri Lanka. FN:s människorättsråd (HRC) beslöt förra månaden att inte utreda eventuella krigsbrott som begicks under den månadslånga belägringen av LTTE-området.

Efter regeringssidans seger restes krav på en utredning av militärens eventuella krigsförbrytelser i samband med slutstriderna. I en mycket omstridd omröstning i FN:s människorättsråd lyckades Sri Lanka samla asiatiskt stöd för ett milt uttalande som friade och till och med gratulerade Sri Lanka till segern.

Skrivet av: