Arkeologen Hannah Parow-Souchon, till höger i bild, arbetar vid utgrävningen i en österrikisk vinkällare.
Arkeologen Hannah Parow-Souchon, till höger i bild, arbetar vid utgrävningen i en österrikisk vinkällare. - Foto: Yannik Merkl/Austrian Archaeological Institute

Renoverade vinkällaren – hittade mammutben

En österrikisk man i färd med att renovera sin vinkällare har gjort en ovanlig upptäckt. Begravda i golvet hittade han flera förhistoriska ben, rapporterar BBC. En arkeologisk sensation, konstaterar forskare.


Fakta: Mammutar

Mammuten var ett elefantdjur som fanns i omkring 20 olika arter, vilka levde på norra halvklotet under en period från cirka 4 miljoner år sedan till cirka 4 000 år sedan.

De största var 4,7 meter i mankhöjd och hade uppemot fem meter långa betar.

Mammutarna var övervägande bladätare men en del betade gräs.

Bland andra ullhårig mammut och nordamerikansk mammut jagades av människan. Huruvida jakten var en bidragande orsak till att en del mammutarter dog ut är omtvistat. Det finns forskning som tyder på att istidsmänniskor jagade och åt mammut, men handfasta bevis för en regelbunden jakt saknas. Vissa forskare anser att mammuten var ett alldeles för svårt djur att jaga, samtidigt som det fanns gott om andra, mindre, bytesdjur.

Källa: NE

— Jag trodde att det bara var en bit trä som min farfar hade lämnat. Men sedan grävde jag lite till och kom ihåg att min farfar för länge sedan sade sig ha hittat en tand, säger vinodlaren Andreas Pernerstorfers till österrikiska public service-bolaget ORF.

Myndigheter kunde snart därefter konstatera att de gigantiska benen kom från minst tre stenåldersmammutar. Det förhistoriska fyndet beskrivs av forskare som en arkeologisk sensation – och väcker frågor kring hur stenåldersmänniskor egentligen jagade mammutar. Djuren kan eventuellt ha dött i en fälla på platsen där resterna hittades, spekulerar arkeologer.

Upptäckten i österrikiska Gobelsburg beskrivs som en arkeologisk sensation.

"Vi vet att människor jagade mammutar, men vi vet fortfarande väldigt lite om hur de gjorde", säger arkeologen Hannah Parow-Souchon vid Österrikes arkeologiska institut i ett pressmeddelande.

Benen hittade i Gobelsburg nordväst om Wien tros vara mellan 30 000 till 40 000 år gamla, rapporterar BBC. De kommer framöver att föras till Wiens naturhistoriska museum.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!