Brittiska Reformpartiets ledare Nigel Farage på kampanjmöte i sin valkrets i Clacton-On-Sea i östra England på fredagen.
Brittiska Reformpartiets ledare Nigel Farage på kampanjmöte i sin valkrets i Clacton-On-Sea i östra England på fredagen. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Populisten Farage i nytt Putin-bråk

Nigel Farage har mötts av stark kritik efter en tv-intervju på fredagskvällen. Men trots den storm han skapat står den brittiske högerpopulisten på sig om att EU och Nato provocerade fram kriget i Ukraina.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Rishi Sunak och Keir Starmer har hittat en gemensam ståndpunkt under den brittiska valrörelsen.

Såväl den konservative premiärministern som Labourledaren gick under lördagen båda till attack mot Nigel Farage – brexitprofilen som utmanar till höger om Konservativa partiet (Tories) – som i BBC på fredagen sade att Rysslands president Vladimir Putin bara agerade på västs provokationer när han invaderade Ukraina. Delar av skulden ligger på EU och Nato i deras strävan att få in Ukraina och andra östländer i sin gemenskap, påstod han.

Putins fel

Efter en diskussion om han stod fast vid att han beundrar Putin, vilket han tidigare sagt, svarade Farage:

— Natos och EU:s ständiga utvidgning österut ger den mannen en ursäkt att säga till det ryska folket att "de kommer" och använda det för att gå ut i krig, sade han.

— Det är självklart Putins fel, men han har använt vårt agerande som ursäkt.

Sunak, som pressas av Farages Reformpartiet, sade på sin valturné att svaret bara gynnar Putin.

— Sådan undfallenhet är farlig för Storbritanniens säkerhet och för våra allierade som litar på oss, och det gör bara Putin starkare, sade han i London enligt The Guardian.

"Skyll inte på mig"

Bara någon kilometer därifrån kallade Starmer Farages ord för "skamliga".

— Alla kandidater i valet borde vara mycket tydliga med att Ryssland är den aggressiva parten, att Putin bär allt ansvar och att vi står vid Ukrainas sida.

Varianter av de båda ledarnas ord hördes från en lång rad politiker under dagen, men Farage stod på sig.

I en debattartikel i The Telegraph, publicerad under tidig kväll, skriver han att han "aldrig har varit en Putinanhängare", men att ingen ska "skylla på honom för att säga sanningen om Putins krig i Ukraina".

Det brittiska parlamentsvalet hålls den 4 juli.

TT
/
/
/
EU
/