Planerade finsk skolmassaker i åratal

Skolmördaren i Kauhajoki Matti Saari planerade sitt dåd i upp till sex år.


Skolmördaren i Kauhajoki, Matti Saari, planerade sitt dåd i upp till sex år. Han planerade och genomförde dådet ensam, visar den finländska polisens förundersökning.

Den 22-årige Saari dödade en lärare och tio elever i Seinäjoki yrkeshögskola i Kauhajoki i september 2008. Efter det tog han sitt eget liv.

I 22-åringens bostad hittades ett handskrivet meddelande där han sade att han planerat ett dåd av det här slaget sedan 2002. I meddelandet skriver han att han avskyr människor och samhället och att han alltid har velat mörda så många som möjligt. Han skriver att han kommer att döda allt som kommer i hans väg.

Genast efter morden ringde Saari till en god vän och berättade vad han gjort och att han tänkte ta sitt eget liv. I telefonsamtalet sade han att han planerat skolmassakern i två år.

De slutliga besluten att utföra skolmassakern och när det skulle ske tog Saari med säkerhet i alla fall kvällen före tragedin, uppger polisen. Kvällen före dådet hade Saari filmat sig själv på skjutbanan och utanför skolan med sin egen kamera.

Under den ungefär en och en halv timme långa filmen berättar Saari att han nästa dag kommer att skjuta människor i skolan. Polisen anser att Saari filmade sina hotfulla videor ensam.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".