Dödshotar sina befäl på Youtube

Den finske mannen riktar en pistol mot sina överordnade.


I går kom filmen upp på Youtube. Finland befinner sig på nytt i chocktillstånd. Den här gången är det den finska armén som befinner sig i massakerhotets epicentrum. Namngivna befäl hotas till livet i den nya hotfilmen som nu sprids som en löpeld över nätet.

Den unge värnpliktige som gjort filmen riktar en pistol mot sina militärbefäl i klippet, som alltså hängs ut med namn och bild.

Detta samtidigt som låten Stray Bullet av KMFDM spelas. Samma låt som Columbinemördaren Eric Harris la upp på sin webbsida strax innan massakern i Columbine.

Nyheter24 har talat med en 23-årig man som gjort lumpen i Finland, men som önskar vara anonym.

– Det är många av befälen som vill jävlas och vissa av dem som kommer dit är inte beredda på chocken de får, säger 23-åringen till Nyheter24.

En av dem som kommenterat på klippet skriver så här:

"Skaparen av den här videon är helt allvarlig, jag har varit kompis med honom sedan två månader, men snubben börjar sakta men säkert bli deprimerad och sen märkte jag denna video. Jag är ganska säker på att något händer."

26-årige Simon Finne, som tjänstgjort vid kustartilleriet i Finland, håller med om att utbildningen stundvis kan vara mycket hård.

–Lumpen i Finland kan till viss del vara väldigt tuff, i början handlar det mycket om att man ska byggas upp till en grupp och mindre om den egna individen. Jag tyckte själv att lumpen var väldigt lärorikt, men samtidigt var en del av det lärorika att lära sig lyda, säger Simon Finne till Nyheter24.

Simon Finne tror att det kan vara svårt för vissa att acceptera att man plötsligt måste tillhöra en grupp och att detta kan vara ett av motiven till den brutala videon.

– Vissa har nog svårt att ta till sig det, att man måste arbeta som en grupp, och att man plötsligt inte har något att säga till om, tillägger Finne för Nyheter24.

Mikko Masain vid kriminalpolisen i Helsingfors, uppger att man fått in en polisanmälan om klippet cirka 12:40 under måndagen.

–Vi har fått in en polisanmälan och kommer att utreda vem det är som ligger bakom detta. Vi misstänker brott i samband med händelsen, men hur pass allvarliga följderna blir vet vi inte än, säger Masain till Nyheter24.

Förra året och året innan skadades Finland av allvarliga dödskjutningar på två olika skolor. Gör detta att ni tar videoklippet på största allvar?

–Ja, vi har haft kontakt med armén och försöker nu gripa den som ligger bakom, tillägger Masain till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.