Svininfluensan nu en pandemi

Världshälsoorganisationen WHO höjer pandeminivån för den nya influensan, A/H1N1.


Världshälsoorganisationen WHO höjer pandeminivån för den nya influensan, A/H1N1, till sex, den högsta nivån, uppger socialdepartementet. Beskedet kommer efter ett expertmöte i dag.

Så nu är det en pandemi?

– Ja vi kan inte tolka det på annat sätt, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Är det luddigt skrivet?

– Nej. De uttrycker sig väldigt klart, säger Tegnell.

En pandemiförklaring innebär inte per automatik att de vaccintillverkande bolagen ställer om sin produktion helt till vaccin mot svininfluensan, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet. Först måste experter noggrant utreda att inte en sådan masstillverkning leder till sämre skydd mot den vanliga säsongsinfluensan.

Svininfluensan A/H1N1 ger milda symtom i de flesta fall och dödligheten är inte högre än vid en normal infektion.

–Den vanliga influensan kanske dödar fler. Bara i Sverige hade vi 2 000 dödsfall i den vanliga influensan den här säsongen, säger Mia Brytting.

I Hongong beslutade myndigheterna i dag att stänga stadens samtliga lågstadieskolor under två veckor på grund av svininfluensan.

Beslutet fattades, enligt myndighetschefen Donald Tsang, efter det att en grupp på tolv elever smittats utan att man lyckats finna själva smittkällan.

Därmed är det första gången en grupp Hongkongbor smittas utan att ha haft någon känd koppling eller kontakt med någon som varit utomlands.

– Samtliga lågstadieskolor, daghem och specialskolor kommer att hållas stängda från och med fredag i ett försök att få kontroll över spridningen av influensaviruset, sade Tsang.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!