Äldre kan vara immuna mot influensan

Äldre kan ha någon form av immunitet mot svininfluensan A(H1N1).


Äldre personer kan ha någon form av immunitet mot svininfluensan A(H1N1) tror amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC. Över 64 procent av de som smittats i USA är mellan fem och 24 år. Bara en procent av dem är 65 år eller äldre, visar en studie som CDC gjort.

En möjlig förklaring är att de äldre har kommit i kontakt med ett virus som är besläktat med det som nu sprids och kan ha utvecklat antikroppar. Det säger Anne Schuchat, biträdande forskningschef på CDC.

– Äldre kan ha någon form av tidigare antikroppar mot H1N1-viruset, i synnerhet äldre över 60 och 65 år. Förekomsten av antikroppar kan bero på tidigare exponering mot influensainfektion eller vaccination, säger hon.

I USA har över 5 700 fall rapporterats. Runt om i världen har totalt över 11 000 fall rapporterats. 85 människor har dött. Många av dem som insjuknat har varit yngre personer.

CDC:s studie pekar på att barn och tonåringar kan vara särskilt sårbara för influensan, ett oroande perspektiv eftersom experterna fruktar att svininfluensan om några månader ska övergå i en mer elakartad form.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!