Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Opecs oljelager måste minskas"

- 18/10/2008, 20:35 -

Vid ett möte i Wien ska oljeländerna i Opec besluta om minska sina lager.

De oljeproducerade Opec-länderna ska fatta beslut om att minska oljelagren när de träffas vid ett extrainkallat möte i Wien den 24 oktober.

Produktionen ska minska och minskningen måste vara betydande för att balansen mellan utbud och efterfrågan ska återställas, sade Opecs vd Chakib Khelil på lördagen till den algeriska nyhetsbyrån APS.

Trycket inom Opec ökar på att dra ner på oljeproduktionen eftersom oljepriserna har fallit med över 50 procent sedan rekordnoteringen på 147:27 dollar per fat i juli. Oron är stor för att nedgången i världsekonomin ska undergräva efterfrågan på bränsle ytterligare. Vid mötet nästa vecka ska Opec-medlemmarna diskutera hur den försvagade världsekonomin påverkar oljemarknaderna.

I lördagens upplaga av den algeriska dagstidningen El Watan sade Khelil, som även är Algeriets energi- och gruvminister, i en intervju att Opec ser framför sig att oljepriserna kommer att bottna på 70-90 dollar per fat.

Khelil hänvisade till fall i Kanada och Brasilien där det inte blir lönsamt att pumpa olja om priserna faller under 70 dollar fatet.

Skrivet av: