Syrienkritiska vann valet i Libanon

Den antisyriska koalitionen utropade sig som segrare.


Den antisyriska koalitionen utropade sig som segrare i parlamentsvalet i Libanon på söndagen. Utgången är ett bakslag för motståndarna, en allians ledd av Iranstödda Hizbollah.

– Detta är en stor dag i det demokratiska Libanons historia, sade Saad al-Hariri, ledare för den västvänliga koalitionen "14 mars".

– Gratulationer till er, till friheten och till demokratin, sa han när han utropade segern i den ödesmättade envigen.

Han är son till den förre libanesiske premiärministern Rafiq al-Hariri som mördades 2005.

Hariris koalition såg ut att få 70 av de 128 platserna i parlamentet, mot 58 för Hizbollah och dess allierade, enligt ett tevebolag som ägs av Saad al-Hariri.

USA välkomnar

Den antisyriska och västinriktade alliansens seger innebär ett politiskt bakslag för Syrien och Iran, som stöttat Hizbollah under den långa och intensiva valrörelsen. Segern välkomnades samtidigt av bland andra USA, vars president Barack Obama tidigare sagt att USA noggrant följer valutgången.

– Vi har förlorat valet, vi accepterar resultatet som folkets vilja, sade en politiker som står Hizbollah nära sent på söndagen.

Hizbollahs Hasan Fadlallah vägrade dock att medge valnederlag.

– Det som gäller nu är att Libanon vänder till ett nytt blad som bygger på partnerskap, samarbete och förståelse. Inget parti kan göra anspråk på att ha vunnit majoritet inom alla samhällsgrupper, sade han.

Hizbollahs viktigaste kristna allierade, Fria patriotiska rörelsen, som leds av förre generalen Michel Aoun, erkände dock valförlusten.

Högt valdeltagande

Valdeltagandet var högre än vid tidigare val, drygt hälften av landets 3,2 miljoner röstberättigade röstade i valet och under dagen hade långa köer ringlat utanför vallokalerna. Den stora frågan är vilken riktning den bräckliga nationen nu ska ta. Bedömare menade att segrarna nu måste samarbeta med sina motståndare för att bilda regering och se till att landet inte störtas in i en ny våldsspiral.

I flera år har landets politiska ledning varit nära nog lamslagen, låst i en maktkamp mellan de två politiska lägren. Och bedömare tror att den situationen fortsätter efter valet, oavsett vem som får flest röster.

"Alla vet att vi inte kommer att vara ute ur den rådande krisen efter valet", skriver dagstidningen al-Anwar i en ledarkommentar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!