Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Toppmöten ska bota finanskrisen

- 19/10/2008, 07:38 -

Världens toppledare vill lösa finanskrisen. Med toppmöten. (TT)

Ett internationellt toppmöte om finanskrisen ska hållas kort efter presidentvalet i USA den 4 november, föreslår USA:s president George W Bush, Frankrikes president Nicolas Sarkozy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett gemensamt uttalande.

De tre möttes på lördagen för överläggningar i Camp David, den amerikanska presidentens officiella fritidshus i Maryland.

Det föreslagna toppmötet ska slå fast grundprinciperna för reformer som ska förebygga nya finanskriser. Därefter ska fler möten hållas om specifika åtgärder för att implementera förändringarna.

Förslaget ska tas upp med andra stats- och regeringschefer i världen, heter det i uttalandet.

Det första internationella toppmötet i serien kommer sannolikt att hållas i USA under november månad, enligt regeringskällor i USA, skriver AFP.

Bush, Sarkozy och Barroso hade under sitt tre timmar långa möte "ett mycket positivt samtal" om hur arbetet med att lösa den ekonomiska krisen ska fortlöpa, framgår det av det gemensamma uttalandet.

Redan i fredags, i samband med ett toppmöte i Kanada för fransktalande nationer, framförde Sarkozy och Kanadas premiärminister Stephen Harper gemensamma krav på ett internationellt toppmöte om ekonomin. Förslaget fick på lördagen ett "enhälligt" stöd från de 55 nationer som deltar i mötet.

I dag enades samtliga fransktalande länder om att stödja ett toppmöte som ska strukturera om det internationella finansiella systemet, sade Frankrikes premiärminister Francois Fillon.

Japan är villigt att samarbeta om att arrangera ett internationellt toppmöte om finanskrisen under förutsättning att ett sådant möte kan leda till en kraftfull handlingsplan, sade Japans finansminister Shoichi Nakagawa på söndagen.

Skrivet av: