Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

100 miljarder till franska banker

Nyheter | 21/10/2008 09:09

Den franska staten pumpar in en ordentlig miljardinjektion i de sex största franska bankerna.

Finanskrisen ska bekämpas med rejäla ekonomiska medel. Den franska staten använder nu de räddningspaket som man beslutat om för ungefär en månad sedan. Totalt får de sex största bankerna omkring motsvarade 100 miljarder svenska kronor och den största dosen går till Société Générale, med ett stöd på 76 miljarder, rapporterar Sveriges Radio.

– Om det spända marknadsläget fortsätter hålla i sig kan det bli aktuellt att skjuta till liknande medel 2009, sa Frankrikes finansminister Christine Lagarde, enligt Le Monde.

Finansministern understryker att staten inte kommer ta över rösträtt eller äganderätter. Ett krav på bankerna är att de ökar utlåning till företag och hushåll.

Övriga franska banker får:

BNP Paribas 2,55 miljarder euro, Crédit Agricole 3 miljarder euro, Caidde d’Espagne 1,1 miljarder euro, Crédit Mutuel 1,2 miljarder euro och Banque Populaire 1,1 miljarder euro.

Skrivet av: