Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen presenterar krisplan

Nyheter | 20/10/2008 09:53

På måndagen presenterades regeringens stabilitetsplan som ska säkra den ekonomiska framtiden.

Den ekonomiska turbulensen i världen har även slagit hårt mot den svenska finansmarknaden. Som ett led i krishanteringen tar regeringen fram en stabilitetsplan för att säkra den ekonomiska framtiden. Regeringen föreslår ett garantiprogram med 1 500 miljarder kronor för att stötta upp banker och bostadsinstitut.

– Åtgärderna syftar till att förbättra bankernas finansiering och sänka deras upplåningskostnader, skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Finansmarknadsminister Mats Odell har tidigare tryckt på för en fond för framtida finanskriser.

– Pengar in i ett institut innebär att institutet säljer till staten preferensaktier, med hög röststyrka och hög ränta, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Regeringen planerar att lägga fram en proposition redan inom en vecka. Garantiplanen väntas gälla från den 28 oktober till och med den 30 april 2009 med möjlighet till förlängning.

– Tydliga restriktioner på bland annat arvoden och bonusar för till exempel vd:ar i banker ska följa med våra åtgärder, säger finansminister Anders Borg, enligt Sveriges Radio.

Ansökningar om att utnyttja garantin ska riktas till Riksgälden. Men man kan inte besluta om garantier innan riksdagen givit sitt godkännande och regeringen beslutat om programmet, rapporterar DI.

Skrivet av: