Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Aliyev återvald i Azerbajdzjan

Nyheter | 20/10/2008 01:04

OSSE kritiserar valet för att vara odemokratiskt på flera punkter. (TT)

Azerbajdzjans sittande president Ilham Aliyev fick 88,73 procent av rösterna i förra veckans val, enligt det slutgiltiga resultatet som publicerades på söndagen av den centrala valkommissionen.

– De övriga sex presidentkandidaterna var inget egentligt hot mot Aliyev - ingen av dem fick mer än tre procent av rösterna, uppgav chefen för valkommissionen Mazakhir Panakhov.

Valresultatet väntas fastställas av författningsdomstolen inom de närmaste fyra dagarna och bana väg för att Aliyev svärs in för en andra mandatperiod.

När den nu 46-årige Aliyev valdes till president för första gången 2003 fick han 77 procent av rösterna. Han efterträdde då sin far Heydar Aliyev som avled samma år efter att ha styrt den före detta Sovjetrepubliken i ett decennium.

Enligt den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE skedde inte valet i onsdags enligt demokratiska principer. USA välkomnade däremot de framsteg som gjorts jämfört med tidigare val.

Skrivet av: