Ny demonstration i Iran

- 18/06/2009, 15:22 -

Tiotusentals på gatorna i Teheran igen.

Tiotusentals anhängare till den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi rapporteras ha samlats i centrala Teheran för att offentligt sörja dem som dödats under demonstrationerna tidigare i veckan.

Ögonvittnen berättar att Imam Khomeiny-torget är fullpackat med svartklädda människor som bär på levande ljus.

"Var är våra bröder?" står det på en banderoll, "Varför dödade ni våra bröder" lyder texten på en annan.

Statliga medier uppgav att sju personer dödats i samband med oppositionens protester i Teheran mot vad Mousavi hävdar var ett riggat val i favör för den sittande hårdföre presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

På torsdagen hyllade landets högsta religiösa maktorgan, det så kallade expertrådet, det höga valdeltagandet i presidentvalet utan att gå in på att valresultatet är omstritt.

"Vi hyllar den upprymda, epokgörande och alerta närvaron av 85 procent av det revolutionära folket i valet 12 juni, en symbol för den islamiska republikens storhet och värdighet i hela världen," hette det i ett uttalande som lästes upp av den statliga televisionen.

Det 86 man starka rådet leds av den mäktige expresidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.

I går krävde Mir Hossein Mousavi åter att valet görs om efter det "skamliga bedrägeri" som gav Ahmadinejad fortsatt makt.

Det officiella resultatet gav Mousavi 34 procent av rösterna mot 63 procent för Ahmadinejad.

Kandidaterna har listat 646 fall av oegentligheter under valet. Tolvmannarådet har inlett en "noggrann undersökning" av klagomålen, hette det.

Rådet har tidigare sagt att man är beredd att gå med på att vissa valkretsar räknas om men har uteslutit att valet görs om.

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei har bett Väktarrådet att undersöka anklagelserna om valfusk, något som anses ha bidragit till att lugna stämningen på gatorna. Väktarrådet består av jurister och präster.

Som ett led i regimens attacker mot den opposition som protesterar mot förra veckans omtvistade omval Ahmadinejad har två av Irans framträdande äldre dissidenter arresterats, rapporterar den iranska tidningen Etemall Melli.

Ebrahim Yazdi och Mohammad Tavasoli, som båda räknas som veteraner inom den iranska revolutionära rörelsen (ILM) uppges ha gripits i går.

Enligt än så länge obekräftade källor arresterades Yazdi medan han befann sig på ett sjukhus.

Studentnyhetsbyrån Isna, som hänvisar till lokala myndigheter, uppger att 88 personer gripits under oroligheterna efter valet i staden Mashhad i nordöstra Iran. Ytterligare 60 personer ska ha gripits i Tabriz i nordväst.

Skrivet av: