Chockrapport om våldtäkt

- 18/06/2009, 17:13 -

Var fjärde man i Sydafrika kan ha våldtagit någon.

Hälften av dem har dessutom våldtagit fler än ett offer, avslöjas i en chockerande undersökning.

Studien är gjord av Sydafrikas medicinska vetenskapsråd (MRC) och presenterades i BBC News på torsdagen.

Där avslöjas också att 75 procent av de män som medgivit våldtäkter uppger att de gjort det första gången redan som tonåringar.

En annan chockerande uppgift är att gruppvåldtäkter motiveras med att de "stärker banden mellan männen som utför dem".

Vetenskapsrådet har intervjuat 1 738 män i KwaZulu-Natal och Östra Kapprovinsen.

Professor Rachel Jewkes från MRC, som genomförde undersökningen, säger i BBC-programmet World Today att rönen är "mycket chockerande".

– Det är absolut nödvändigt att förändra de underliggande sociala attityder som har skapat normen att det är acceptabelt att med våld tilltvinga sig sex med kvinnor, säger hon.

– Vi vet att vi har en högre förekomst av våldtäkt i Sydafrika än i andra länder. Och detta är delvis rotat i vårt otroligt störda förflutna och det sätt på vilket sydafrikanska män genom århundraden har socialiserats in i maskulina former genom idéer som att män ska vara starka och tuffa och använda våld för att kräva dominans och kontroll över kvinnor, liksom över andra män, säger professor Jewkes.

Alla offer i undersökningen var kvinnor, men tre procent av de tillfrågade männen uppgav att de också hade tilltvingat sig sex av en man eller pojke.

Sydafrikas regering har återkommande kritiserats för inte ta itu med landets våldtäktsepidemi.

Innan han valdes till president stod Jacob Zuma inför rätta, anklagad för att ha våldtagit en vän till familjen. Han frikändes.

Skrivet av: