Nato: Ryssland ger kärnteknik till Nordkorea
Rysslands kärnteknik "flödar in" i Nordkorea i utbyte mot soldater till fronten i Ukraina, varnar Nato. Vi får inte vara naiva, säger generalsekreterare Mark Rutte.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Natoländerna har vid veckans utrikesministermöte främst diskuterat Rysslands krig i Ukraina och cyber- och hybridhot samt samarbetet med Jordanien, vars kung Abdullah deltog i delar av mötet.
Inför nästa stora Natotoppmöte, i nederländska Haag i juni 2025, diskuteras också om och till vad Nato-länderna bör höja sin målsättning om att lägga minst motsvarande 2 procent av BNP på försvaret.
"Jag är absolut övertygad om att vi inte kan hålla oss till två procent. Vi måste spendera mer", säger generalsekreterare Mark Rutte.
Varningen kommer på presskonferensen efter Natoländernas utrikesministermöte i Bryssel.
— I utbyte mot soldater och vapen ger Ryssland stöd till Nordkoreas raket- och kärnkraftsprogram, säger Rutte.
Vilka underrättelseuppgifter som han stöder sig på vill han inte gå in på, men han manar militäralliansen att "inte vara naiv".
— Det finns all anledning att göra det här uttalandet om att kärnteknik och raketteknik flödar in i Nordkorea och det finns därför en risk för att Nordkorea kommer att använda den, säger Rutte.
"Allvarligt"
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger sig inte ha några detaljkunskaper om vad Ryssland egentligen avtalat om med Nordkorea.
— Men vi ser hur det sker ett allt närmare samarbete mellan Ryssland och Nordkorea och det är naturligtvis allvarligt. Rysslands aggression (mot Ukraina) strider mot internationell rätt och det är allvarligt när ytterligare länder tar deras sida, säger utrikesministern efter mötet i Bryssel.
Nato har länge varnat för att Rysslands president Vladimir Putin "får betala" för den soldathjälp han fått från Nordkorea. Däremot har man inte tidigare talat så öppet om att betalningen sker i form av kärnteknik.
Budskapet är inte minst riktat till USA:s tillträdande president Donald Trump för att få honom att inte ge upp hjälpen till Ukraina.
— Den här utvecklingen kan destabilisera den koreanska halvön och även hota USA. Så Rysslands illegala krig i Ukraina är ett hot mot oss alla, betonar Rutte.
Oro för sabotage
Under Natomötet i Bryssel diskuterades framför allt fortsatt stöd till Ukraina och det växande antalet sabotage och hybridattacker som Natoländerna utsatts för, inte minst i Östersjöregionen.
Rutte pekar tydligt ut Ryssland och Kina som ansvariga.
— - Både Ryssland och Kina har försökt destabilisera våra samhällen med sabotage, cyberattacker och energiutpressning, säger Rutte.
Som svar utlovas bland annat ökat informationsutbyte mellan Natoländerna, gemensamma övningar och bättre skydd av viktig infrastruktur. Tuffare tag utlovas också mot den ryska "skuggflotta" som användas för att kringgå västvärldens sanktioner med anledning av Rysslands krig i Ukraina.