Polischefens hot: "Vi slår till hårt"

Trots hot om polisvåld kommer oppositionen återigen ge sig ut på gatorna.


Åtta dagar efter det kontroversiella presidentvalet i Iran väntas nya massdemonstrationer. I Teheran ska oppositionen träffas 16.00 lokal tid, 13.30 svensk tid, för vad som kan bli den största protesten hittills.

Följ vad som händer på Twitter.

Enligt oppositionsledaren Mir Hossein Mousavis hustru, den mycket populära Zahra Rahnavard, ska både Mousavi och landets tidigare president reformisten Mohammad Khatami delta i protesten. Hon bekräftade nyheten på sin sida på Facebook.

Under natten har tiotusentals iranier stått på sina hustak och skrikit "Allah-u-Akbar, Allah-u-Akbar", "Gud är stor, Gud är stor" och "marg bar diktator", "död åt diktatorn". Det har sedan shahens dagar varit iraniernas sätt att visa sitt missnöje mot regimen.

"Slår till hårt mot demonstrationer"

Dagens demonstrationer kan bli de blodigaste hittills sedan polischefen i Teheran hotat att slå till hårt mot olagliga demonstrationer.

– Jag vill poängtera att alla protester under den senaste veckan varit olagliga och från och med i dag är alla demonstrationer som riktar kritik mot valet olagliga, sa den biträdande polischefen Ahmadreza Radan till den regimens nyhetsbyrå Fars.

Hittills har åtta personer dödats under demonstrationerna. Men det ryktas om många fler än så.

"Basijmilisen på plats"

Det kommer även rapporten från bland annat Twitter och Facebook att medlemmar ur den fruktade Basijmilisen slussats i mängder till huvudstaden för vad som kan bli ett avgörande slag i kampen om Irans framtid. Det var medlemmar ur den frivilliga Basijmilisen som sköt ihjäl sju demonstranter i måndags.

I går talade landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei under fredagsbönen till det iranska folket under där han uppmanade folket att avbryta planerade protester. Han sade bland annat att oppositionen, med Mir Hossein Mousavi i spetsen, kommer att ställas till svars för den blod som eventuellt kommer att flyta på Irans gator.

Khamenei hotade under sitt tal

På plats under fredagsbönen fanns den kontroversielle sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad, men Mousavi saknades trots Khameneis önskan att visa en enad front. Enligt hans anhängare har Mousavi uppmanat fler demonstrationer, trots Khameneis uppenbara hot.

Inte sedan revolutionens dagar i början av 1979 har så många iranier samlats på gatorna.

Obama skärpte tonen

Samtidigt har den amerikanske presidenten Barack Obama för första gången skärpt tonen mot Iran och Ali Khamenei. Obama säger att han är oroad över den ton Khamenei höll i sitt tal under fredagsbönen.

–Och hur de närmar sig och behandlar människor som, med fredliga avsikter, försöker bli hörda. Jag tycker det ger en klar signal till det internationella samfundet om vad Iran är - och inte är, säger Obama.

Se och lyssna när iranierna skanderar "Allah-u-Akbar", "Gud är stor"

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!