Obama skärper tonen mot Iran - och Khamenei

President Barack Obama skärpte sin retorik till stöd för de iranska demonstranterna.


President Barack Obama skärpte sin retorik till stöd för de iranska demonstranterna som protesterar mot det omstridda presidentvalet. Han kritiserade också den iranska regeringen för dess våldsamma svar på protesterna.

Obama uttalade sig efter att Irans högste ledare Ali Khamenei utfärdat en kraftfull varning till protestledarna.

–Jag är mycket oroad med anledning av en del av innebörden och tonen i uttalandena som regeringen i Iran gjort, sade Obama till tv-stationen CBS på fredagen.

–Och hur de närmar sig och behandlar människor som, med fredliga avsikter, försöker bli hörda. Jag tycker det ger en klar signal till det internationella samfundet om vad Iran är - och inte är, sa Obama.

Han sade att USA stödjer dem som på fredligt sätt söker rättvisa.

Motangrepp

På fredagen gick Khamenei till verbalt motangrepp mot regimkritiker när han höll fredagspredikan i Teheran. Framträdandet var Khameneis första sedan det omstridda presidentvalet den 12 juni, som enligt landets myndigheter vanns av sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Khamenei har också blivit måltavla för kritiken från de tusentals människor som dag efter dag demonstrerat mot valresultatet, som de hävdar är riggat. Det är landets högste religiöse ledare - Khamenei själv - som också har den största politiska makten i Iran, mer än presidenten.

Genom att kritisera valresultatet tar Irans fiender sikte på den islamiska statens ledarskikt - dess legitimitet ifrågasätts, konstaterade han samtidigt som han manade oppositionen till lugn.

Stöder granskning

I sin tv-sända predikan, som hölls i samband med fredagsbönen på universitetet i Teheran, uteslöt han helt möjligheten att valresultatet skulle ha manipulerats. Han stöder emellertid en granskning av valet - utförd av vederbörliga instanser.

Khamenei betackade sig också för vad han kallade inblandning av "vissa utländska makter". Vad företrädare för den amerikanska staten har att säga om mänskliga rättigheter är helt oacceptabelt mot bakgrund av USA:s agerande i Afghanistan och Irak och andra delar av världen, underströk han.

–Vi behöver inga råd från dem.

Även britterna kände sig träffade av Khameneis utsagor. Irans ambassadör i London har kallats upp till brittiska UD, enligt BBC för att brittiska regeringen vill framföra en protest.

Hundratals klagomål

Väktarrådet, Irans högsta valmyndighet, väntas på söndag fatta beslut om eventuell omräkning av röster. Flera hundra klagomål på valet har lämnats in. Ahmadinejads tre motkandidater ska under lördagen beredas tillfälle att lägga fram sina synpunkter inför rådet.

I Teheran har lokala myndigheter stoppat ett protestmöte som oppositionella haft för avsikt att hålla under lördagen, skrev de iranska studenternas nyhetsbyrå Isna.

Amnesty International har, enligt AFP, rapporter om att uppemot tio människor kan ha mist livet i samband med de protester som inträffat hittills.

Ledarna som deltog i EU:s toppmöte i Bryssel uppmanade på fredagen Iran att tillåta fredliga demonstrationer och att inte bruka våld mot demonstranter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!