Sju döda i demonstration i Teheran

Militärpostering attackerades i Iran. Obama kräver att yttrandefriheten respekteras.


TEHERAN. Sju civila dödades i går när en militärpostering attackerades i närheten av en demonstration i Teheran i protest mot att president Mahmoud Ahmadinejad återvaldes, rapporterar radiostationen Payam under tisdagen, enligt AFP.

Samtidigt har Ahmadinejad lämnat Iran för Ryssland för att delta i ett internationellt möte, skriver Al Arabiya.

"Flera ligister försökte attackera en militärpostering och vandalisera offentlig egendom i närheten av Azadi-torget", rapporterade radion och hänvisade till måndagens demonstration.

"Olyckligtvis dödades sju människor och flera andra skadades i incidenten".

Samtidigt uppmanar iranska demonstranter till fler massprotester under tisdagen.

Huvudstaden har i tre dagar sett de mest omfattande och våldsamma regeringsfientliga protesterna sedan den islamiska revolutionen 1979 efter att president Mahmoud Ahmadinejad förklarades vinnare i fredagens val.

Lika storskaliga protester innebär en direkt utmaning mot myndigheterna.

USA:s president Barack Obama har nu också gett sina första reaktioner på händelserna i Iran. Han sa att våldshandlingarna efter det omstridda valet gör honom djupt bekymrad och att yttrandefriheten och den demokratiska processen måste respekteras i den islamiska republiken. Han tillade också att han inte vill att USA blir en "politisk fotboll" i eftervalskrisen.

Obama sa, efter samtal med den italienske premiärministern Silvio Berlusconi, att han kommer att fortsätta sträva efter direkt dialog med Teheran och betonade att en iransk utredning av eventuella oegentligheter i samband med valet måste ske utan blodsutgjutelse.

Han sa också att han vill göra det "mycket klart" att det är upp till "iranierna att fatta beslut om vem som ska bli Irans ledare".

– Vi respekterar den iranska suveräniteten och vill undvika att USA blir en fråga inne i Iran, sa Obama och tillade att USA tidigare blivit en politiska fotboll i inrikespolitiken hos sina ärkefiender.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

1 timme sedan
Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.