Sju döda i demonstration i Teheran

- 16/06/2009, 08:20 -

Militärpostering attackerades i Iran. Obama kräver att yttrandefriheten respekteras.

TEHERAN. Sju civila dödades i går när en militärpostering attackerades i närheten av en demonstration i Teheran i protest mot att president Mahmoud Ahmadinejad återvaldes, rapporterar radiostationen Payam under tisdagen, enligt AFP.

Samtidigt har Ahmadinejad lämnat Iran för Ryssland för att delta i ett internationellt möte, skriver Al Arabiya.

"Flera ligister försökte attackera en militärpostering och vandalisera offentlig egendom i närheten av Azadi-torget", rapporterade radion och hänvisade till måndagens demonstration.

"Olyckligtvis dödades sju människor och flera andra skadades i incidenten".

Samtidigt uppmanar iranska demonstranter till fler massprotester under tisdagen.

Huvudstaden har i tre dagar sett de mest omfattande och våldsamma regeringsfientliga protesterna sedan den islamiska revolutionen 1979 efter att president Mahmoud Ahmadinejad förklarades vinnare i fredagens val.

Lika storskaliga protester innebär en direkt utmaning mot myndigheterna.

USA:s president Barack Obama har nu också gett sina första reaktioner på händelserna i Iran. Han sa att våldshandlingarna efter det omstridda valet gör honom djupt bekymrad och att yttrandefriheten och den demokratiska processen måste respekteras i den islamiska republiken. Han tillade också att han inte vill att USA blir en "politisk fotboll" i eftervalskrisen.

Obama sa, efter samtal med den italienske premiärministern Silvio Berlusconi, att han kommer att fortsätta sträva efter direkt dialog med Teheran och betonade att en iransk utredning av eventuella oegentligheter i samband med valet måste ske utan blodsutgjutelse.

Han sa också att han vill göra det "mycket klart" att det är upp till "iranierna att fatta beslut om vem som ska bli Irans ledare".

– Vi respekterar den iranska suveräniteten och vill undvika att USA blir en fråga inne i Iran, sa Obama och tillade att USA tidigare blivit en politiska fotboll i inrikespolitiken hos sina ärkefiender.

Skrivet av: