Iran: Röster räknas om i stickprov

- 20/06/2009, 12:36 -

Valmyndigheten i Iran säger att tio procent av rösterna vid presidentvalet ska räknas om genom slumpmässiga stickprov.

Valmyndigheten i Iran säger att tio procent av rösterna vid presidentvalet ska räknas om genom slumpmässiga stickprov uppger AFP.

Vare sig Mir Hossein Mousavi eller Mehdi Karroubi, som båda var presidentkandidater och förlorade i valet 12 juni, infann sig dock i dag när det mäktiga Väktarrådet samlades för ett möte om anklagelserna om valfusk och oegentligheter.

Khamenei uteslöt fusk

Landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, gick i går till verbalt motangrepp mot regimkritiker när han höll fredagspredikan i Teheran.

I sin tv-sända predikan, som hölls i samband med fredagsbönen på universitetet i Teheran, uteslöt han helt möjligheten att valresultatet skulle ha manipulerats. Han stöder emellertid en granskning av valet - utförd av vederbörliga instanser.

Nya demonstrationer

Samtidigt planerar oppositionella i Iran planerar att genomföra ett protestmöte i Teheran i dag klockan 16 lokal tid (13.30 svensk tid) vid torget Enghelab. Det uppger en person som står nära presidentkandidaten Mehdi Karroubi som var en av förlorarna vid valet 12 juni.

På andra håll rapporteras det att chefredaktören för den reformförespråkande dagstidningen Etemad Melli i Iran har gripits. Journalisten Mohammad Ghoochani fördes bort från sitt hem tidigt i morse i Teheran, enligt en kollega på tidningen som talat med AFP.

Krig mot journalister

Ghoochani är öppen förespråkare för presidentkandidaten Mehdi Karroubi, som var en av de tre kandidater som förlorade och som sedan ifrågasatt presidentvalet.

Hans fru berättade för oss att Ghoochani fördes bort av män som inte identifierade sig och som ropade högljutt.

De senaste dagarna har flera öppet kritiska journalister, debattörer och intellektuella gripits eller omhändertagits av myndigheterna, främst i huvudstaden Teheran som blivit centrum för protesterna mot presidentvalet.

Skrivet av: