Massiv bombdöd i Kirkuk

- 20/06/2009, 21:32 -

Minst 64 personer dödades och över 200 skadades när en bilbomb exploderade nära Kirkuk.

Minst 64 personer dödades när en bilbomb exploderade nära omstridda staden Kirkuk i norra Irak på lördagen.

När polis och sjukvårdsanställda summerade läget i bårhus och på vårdavdelningar på kvällen hade man enligt polisen räknat till 64 döda och 202 skadade. Men sökandet efter överlevande och döda pågick fortfarande.

Polisen misstänker att dådet var en självmordsattack. Bomben, som fanns i en lastbil, sprängdes vid en shiitisk moské i Taza Kharmatu, där befolkningen till övervägande delen är turkmener och shiamuslimer.

Detonationen ska ha jämnat omkring 20 hus med marken. Enligt nyhetsbyrån AFP:s medarbetare på plats uppstod en stor krater vid explosionen.

Området runt Kirkuk är en av de svåraste stötestenarna när Iraks framtid ska avgöras. Där finns flera etniska grupper och oljetillgångar som alla grupper vill ha ett ord med i laget om.

Oljan fick också Saddam Hussein att genomföra folkomflyttningar - främst kurder ut ur området och araber in - som i dag försvårar en politisk lösning.

Ökat våld

Även om säkerhetsläget blivit bättre i Irak det senaste året, har våldsspiralen åter ökat med flera självmordsattentat mot moskéer, irakiska säkerhetsstyrkor och civila den senaste tiden.

Vid halvårsskiftet är det meningen att de amerikanska styrkorna i Irak ska lämna över bevakningen av landets tätorter till den irakiska regeringsarmén och polisen. Det sker i enlighet med en överenskommelse mellan regeringarna i Bagdad och Washington, som också går ut på att USA-styrkorna helt ska lämna Irak vid utgången av 2011.

Överlämnade bas

På lördagen överlämnade USA:s militär en bas till irakiska styrkor i den shiadominerade Sadrstaden i Bagdad, som varit en av rebellgruppen Mahdimilisens starka fästen och där intensiva strider pågick i slutet av 2006.

– I dag har vi lämnat över basen till dess rättmätige ägare.

– Men detta land har betalats med ett mycket högt pris, 136 amerikanska soldater och 184 irakiska soldater offrade sitt blod för att försvara Sadrstaden från 2006 och framåt, sade generalmajoren Daniel Bolger.

Skrivet av: