Wallström upprörd över mansdominans

EU-kommissionär Margot Wallström saknar kvinnliga motkandidater till toppjobben.


Gudrun Schymans plan om att det alltid ska finnas en kvinnlig kandidat till varje EU-uppdrag gick i stöpet. Hon kom inte ens in Europaparlamentet, och ingen tycks driva frågan vidare.

EU-kommissionär Margot Wallström upprörs över att det saknades kvinnliga kandidater när sittande José Manuel Barroso nominerades till ordförande i EU-kommissionen.

– Det är långt ifrån tillfredsställande när kvinnorna faktiskt utgör en majoritet av Europas befolkning. Om vi nu ska ha fyra representanter för EU så är det ju jätteviktigt att inte alla är män. Det känns ju inte alls modernt år 2009 i Europa, säger Margot Wallström till SVT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som snart tar över EU-ordförandeskapet, tycker att Wallström har fel i sin kritik.

– Det kanske är bra om man också ser vilket starkt stöd som finns för honom trots att han är en man, säger han till SVT.

Sedan tidigare har Sverige bara haft kvinnliga EU-kommissionärer.

– Vi får återkomma. Men jag tycker bara vi ska komma ihåg att vi har nu har haft kommissionärer i 15 år i Sverige och det har varit kvinnor hela vägen. Så jag tycker att det viktiga är att försöka hitta rätt person för rätt uppgift och vi vet ju inte ens uppgiften ännu så det får komma senare i höst, säger Reinfeldt till SVT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

1 timme sedan
En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.