Wallström dömer ut EU-spel

EU-kommissionären Margot Wallström är kritisk till rävspelet på dagens toppmöte.


EU-kommissionären Margot Wallström är mycket kritisk till rävspelet om vem som ska bli ny ordförande för EU-kommissionen. Och den hårdaste kritiken drabbar hennes partikamrater i Europa.

– Jag beklagar djupt att socialdemokraterna i Europa inte har tagit fram en egen kandidat till posten, sade Margot Wallström, vice ordförande i kommissionen, på en pressträff inför starten av torsdagens och fredagens EU-toppmöte i Bryssel.

Långa knivar på José

På mötet väntas en långa knivarnas natt i frågan om den sittande ordföranden för kommissionen, portugisen José Manuel Barroso, ska nomineras för ytterligare fem år. Till skillnad från den svenska regeringen vill flera andra länder, med Frankrike och Tyskland i spetsen, hålla Barroso på halster och bara ge honom ett halvt godkännande.

På samma linje som Frankrike och Tyskland är starka krafter i det nya EU-parlamentet, inte minst Wallströms egna partikamrater i socialistgruppen. Men trots hård kritik mot Barroso från s-gruppen och hot om att inte ge honom grönt ljus vid det nya parlamentets första session i juli har de inte tagit fram någon egen kandidat.

Men det borde de verkligen ha gjort, enligt Wallström.

"Jäst efter degen"

– Det bidrog till att det gick dåligt för s i EU-parlamentsvalet, säger Wallström som inte har mycket till övers för de europeiska socialdemokraternas tal om lansera en kandidat senare.

– Det är som att kasta jästen efter degen, säger Wallström.

Hon säger att hon själv, nu när läget är som det är, inte har något emot att Barroso får mandat nu för fem år till. Det finns faktiskt ingen annan kandidat och det är viktigt för kommissionens fortsatta arbete, bland annat med ett nytt globalt klimatavtal, att det blir klart vem som ska leda den nya kommissionen.

I den frågan delar hon den svenska regeringens åsikt. Men hon dömer helt ut det sätt på vilket topposter tillsätts på i EU.

– Det kokas ihop bakom kulisserna. Det är just det som gör att medborgarna undrar vad EU håller på med, säger Wallström. Det borde inte vara som att utse en påve.

Hon fruktar att det kommer att bli idel män på de fyra topposter som ska besättas om EU:s nya fördrag får ja på Irland i höst. Det är samma gubbar som man har hört om de senaste tjugo åren, säger hon om de namn som det har spekulerats om.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!