Tisdag 22 Jun
Stockholm

Kurdprotester mot Erdogan

Protester efter rykten om att PKK-ledaren Öcalan utsatts för dödshot. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Våldsamma kurdiska protester mötte premiärminister Recep Tayyip Erdogan i sydöstra Turkiet på måndagen. Orsaken var rapporter om att PKK-ledaren Abdullah Öcalan utsatts för övergrepp.

En man dog av skottsår i Dogubeyazit, en av de städer där demonstrationer hölls till stöd för Öcalan, rapporterade sjukhuskällor.

Erdogan själv var på dagslångt besök i Diyarbakir, områdets största stad. Där lovade han att en tv-kanal ska börja sända på kurdiska i januari. Han underströk att Turkiet håller fast vid sitt beslut att respektera mänskliga rättigheter.

- Vi kommer inte att ge avkall på vare sig säkerhet eller demokrati eller mänskliga rättigheter.

Turkiets kurdiska minoritet, till stor del bosatt i den fattiga sydostregionen, har länge klagat över diskriminering. I mars blir det lokalval, vilket har föranlett regeringen att öka investeringarna i området.

De demonstrerande ungdomarna möttes av polisstyrkor med pansarfordon, tårgas och vattenkanoner.

Protester hölls förutom i Diyarbakir och Dogubeyazit även i Cizre och Batman.

I Diyarbakir kastade PKK-anhängare sten mot poliserna. 29 personer greps enligt polis.

Busstrafiken avbröts och butikerna hölls stängda sedan anhängare till PKK, Kurdistans arbetarparti, uppmanat till protester.

Öcalan dömdes till döden efter att ha fängslats i Kenya 1999, men straffet omvandlades till livstid 2002. Enligt ryktena ska han nyligen ha utsatts för ett överfall av en vakt och hotats till livet i fängelset på ön Imrali i Marmarasjön. Regeringen har dementerat uppgifterna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela