Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zimbabwemöte måste flyttas

- 20/10/2008, 20:30 -

Oppositionsledaren Tsvangirai vägrade möte. Nu måste det skjutas upp. (TT)

Ett medlingsmöte i Swaziland om krisen i Zimbabwe kunde inte genomföras på måndagen eftersom oppositionsledaren Morgan Tsvangirai vägrade vara med. Nu skjuts mötet upp en vecka och flyttas till Harare.

Samarbetsorganisationen SADC:s försök att hjälpa till att medla i Zimbabwes segdragna regeringsförhandlingar blev ett fiasko. Det berodde på att Tsvangirai, som ofta trakasserats av de zimbabwiska myndigheterna i samband med utlandsresor, bara hade ett "nödpass" som hade utställts sent i söndags. Han hade begärt ett nytt pass, eftersom det gamla var fullstämplat, men bara fått ett provisoriskt resedokument, giltigt bara för direktresa till Swaziland. För att ta sig dit från Zimbabwe måste man normalt resa via Sydafrika.

Kungens plan

En lösning verkade först vara på gång sedan Swazilands kung Mswati III skickat sitt eget privata jetplan till Zimbabwes huvudstad Harare för att hämta oppositionsledaren. Men Tsvangirai lät meddela att utan riktigt pass vägrade han resa. Hans talesmän sade att det var kränkande att inte utfärda ett riktigt pass för den man som enligt det ursprungliga regeringsavtalet ska bli premiärminister. I den zimbabwiska regeringsdelegationen var vreden stor. Det är lögn. Tsvangirai har resedokument. Det är ju Sydafrika som medlar, hur skulle de kunna neka honom ordentliga papper? fräste informationsministern.Mbeki medlar Konsekvensen blev till att börja med att alla de tillresta afrikanska ledarna från regionens samarbetsorganisation SADC öppnade mötet utan att en av dess viktigaste personer fanns på plats. Efter en kort stund beslöt man att mötet var meningslöst och att det ska hållas i Harare den 27 oktober i stället. Förra veckan förde de båda parterna, Mugabes parti Zanu PF och de två fraktionerna av MDC, intensiva förhandlingar om hur regeringsposterna i en framtida samlingsregering skulle fördelas, men till slut gav man upp och bad SADC hjälpa till. Sydafrikas förre president Thabo Mbeki leder förhandlingarna.

Skrivet av: