Onsdag 14 Apr
Stockholm

Mbeki kan få medla i Zimbabwe

Sydafrikas avsatte president Thabo Mbeki har stöd att medla i Zimbabwe-krisen.

0 Kommentarer
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Thabo Mbeki har fortsatt stöd att agera som regionens medlare i samtalen om krisen i Zimbabwe, meddelade Sydafrikas nya regering på torsdagen. En högt uppsatt person inom Zanu-PF, Zimbabwes president Robert Mugabes parti, sade dock att hans hjälp inte behövs.

Mbekis roll har ifrågasatts sedan han blev avsatt som president av sitt parti ANC. Nu ökar dock pressen på honom att fortsätta att mäkla i Zimbabwe igen, sedan Zanu-PF och MDC inte kan komma överens om fördelningen av kabinettsplatserna.

Thabo Mbeki har medlat i en mängd afrikanska konflikter under sina nio år som president. Han arbetade också fram överenskommelsen mellan Mugabe och hans rival MDC-ledaren Morgan Tsvangirai om en samlingsregering den 15 september.

Mbekis insatser i Zimbabwe har bevisat hans opartiska vision om en hållbar politisk lösning för utmaningarna som Zimbabwe står inför. Därför har vår regering fullt förtroende för Mbekis förmåga att fortsätta bygga på de redan historiska framgångarna han nått i makdelningssamtalen, sade Sydafrikas nye president Kgalema Motlanthe på torsdagen.

Skrivet av:

0 Kommentarer
Kopiera länk
Dela