ANC-avhoppare bildar nytt parti

Protester efter partikonferens i Johannesburg. (TT)


JOHANNESBURG. Den politiska sprickan i Sydafrika djupnar. Flera tusen personer slöt upp när utbrytare från ANC vid en konferens i Johannesburg på lördagskvällen lade fram planen för ett nytt parti.

Namnet på det nya partiet fastställs först på konferensens andra dag, alltså söndagen, men redan på lördagen listades partiets inledande huvudmål.

"Landets president måste väljas direkt av folket", hette det till exempel i deklarationen som släpptes på kvällen. I dag väljs Sydafrikas president av parlamentet.

Formellt bildas inte partiet förrän den 16 december, och ska sedan ställa upp i val nästa år.

– Vi tänker vinna nästa val, sade Mbhazima Shilowa, tidigare ledare för landets rikaste provins Gauteng.

Närmare 7 000 personer kom till mötet i Johannesburg. Det var fler än arrangörerna hade räknat med. Omkring en tredjedel fick inte plats i lokalen och fick i stället följa diskussionerna via videolänk på en idrottsarena. Bland tungviktarna på plats fanns oppositionsledaren Helen Zille och den förre ledaren för den ANC-anknutna fackföreningsrörelsen Cosatu, Willy Madisha.

Det nya partiet är det starkaste tecknet hittills på den trend som föranletts av att den förre ANC-ledaren och presidenten Thabo Mbeki tvingades från makten i september. Sedan dess har flera högt uppsatta medlemmar i Afrikanska nationalkongressen (ANC) lämnat partiet.

Redan innan partiet officiellt har bildats har utbrytarrörelsen skapat spänningar i landet, eller blottat de sprickor som redan fanns inom ANC. Anhängare till Mbekis efterträdare Jacob Zuma har stormat tidigare möten och bland annat skrikit "döda Shilowa". Polisen har utökat säkerheten vid konferenslokalen, men också sagt att den kommer att agera mot politiska budskap som övergår till att bli hatiska.

ANC har i dag två tredjedelars majoritet i parlamentet och partiet dominerar nästan totalt de politiska institutionerna i Sydafrika. Zuma har planerat ett eget möte i Soweto på söndagen. Tidpunkten är vald så att den sammanfaller med att utbrytarnas konferens avslutas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.