Fortsatt dödläge i Zimbabwe

Partierna har fortfarande inte kunnat enas om utnämningen av ministrar. (TT)


Zimbabwes partier Zanu-PF och MDC har fortfarande inte kunnat enas om utnämningen av ministrar till den nya koalitionsregeringen, sade en företrädare för MDC på fredagen.

I måndags undertecknades ett historiskt avtal mellan president Robert Mugabes Zanu-PF och det oppositionella MDC, där Mugabe för första gången på tre årtionden gick med på att lämna från sig en del av sin makt. Men samarbetet med MDC har kört fast direkt.

– Vad vi vill ha är äkta maktdelning, inte ett falskt äktenskap, sade MDC-talesmannen Nelson Chamisa efter ett misslyckat möte i torsdags.

Zanu-PF inser inte att detta inte är en exklusiv Zanu-PF-regering. De vill ha alla departement och det kan vi självklart inte acceptera.

Enligt avtalet i måndags ska MDC:s ledare Morgan Tsvangirai bli Zimbabwes premiärminister. MDC väntas få totalt 13 regeringsposter, mot 15 för Zanu-PF och tre för en utbrytargrupp ur MDC.

Förhoppningen är att avtalet ska bli ett första steg mot att rädda det en gång välmående landet från total ekonomisk kollaps.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!