Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zimbabwisk uppgörelse hotad

- 13/10/2008, 13:55 -

President Mugabe ger sina egna alla tunga poster.

Samarbetsregeringen i Zimbabwe håller på att rämna innan den ens har börjat. Morgan Tsvangirai hotar med att dra sig ur dealen. Som skäl uppger han att Robert Mugabe gett sitt eget parti – Zanu-PF – de tyngsta posterna i regeringen. Det skriver både BBC och al-Jazeera.

Zanu-PF får enligt en lista i tidningen The Herald 14 tunga ministerposter vilket ger dem kontrollen över bland annat utrikes-, inrikes-, försvars- och justitiedepartementet. De tar också kontrollen över media och lokalmyndigheterna.

Thabo Mbeki – Sydafrikas avsatte president – som förhandlade fram överenskommelsen är på väg till Harare för att rädda det som räddas kan. Frågan är bara om Mugabe är beredd att lyssna på Mbeki nu när han inte längre har någon reell makt? Han åker som civilperson men påstås ha Sadc – det sydafrikanska utvecklingssamarbetet – i ryggen.

Tsvangirais MDC får kontroll över 13 departement – men det är knappast de viktigaste. Sport och kulturdepartementen kan inte göra mycket för att påverka den 231,000,000 procent höga inflationen som härjar i landet.

Skrivet av: