Många journalister gripna i Iran

Omkring 25 journalister vid Mousavis tidning, Kalemeh Sabz, har gripits.


Omkring 25 journalister och andra anställda vid den tidning som ägs av den iranska oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi har gripits, uppger en av tidningens redaktörer.

– Bland dem som greps i måndags tillhörde fem eller sex den administrativa personalen medan resten var journalister, säger Alireza Beheshti till nyhetsbyrån AFP.

– De agenter som kom till redaktionen visade inte några papper, uppger han. Fem kvinnor bland de gripna frigavs i går.

Tidningen Kalemeh Sabz (Gröna ord) startades inför presidentvalet den 12 juni. Utgivningen av tidningen stoppades dagarna efter det omstridda valet.

En av de andra kandidaterna i presidentvalet, Mohsen Rezai, har tagit tillbaka sina klagomål som han skickat till Väktarrådet om det omdiskuterade valet, rapporterar statliga nyhetsbyrån Irna sent på tisdagen. I sitt brev till Väktarrådet förklarar Rezai att den sociala och säkerhetsmässiga situationen i landet har nått en känslig och avgörande fas. Detta ser han som viktigare än valet.

Irans säkerhetstjänst tycks ha kvävt gatuprotesterna mot presidentvalet. Men i mörkret natten till onsdagen hördes åter ropen Allah akbar (Gud är störst) från tak i Teheran, vilket har blivit ett nytt sätt att protestera mot den hårdföra regimen.

Irans ledare står också inför en ny utmaning sedan reformvänliga präster krävt att nationen ska sörja de döda demonstranterna.

I lördags dog minst tio protesterande under våldsamheterna och det finns obekräftade uppgifter om minst sju andra dödsoffer. Många av offren har filmats av demonstranter, som lagt ut filmer på internet där de setts av tusentals runtom i världen.

USA:s president Barack Obama skärpte i går tonen mot Iran. Han sade att han var "bestört och upprörd" över Irans tillslag mot de protesterande.

Iran har anklagat demonstranterna för att ha stöd från väst, och i synnerhet från USA och Storbritannien. I tv har unga, gripna demonstranter visats upp när de berättat om hur de provocerats av utländsk nyhetsförmedling.

Storayatollan Hossein Ali Montazeri, oliktänkande men fortfarande en av de ledande prästerna i Iran, kräver tre dagars landssorg för dem som dödats under protesterna.

"Att göra motstånd mot folkets krav är förbjudet enligt religionen", sade han i ett uttalande på sin webbplats.

Montazeri - en gång påtänkt som efterträdare till den islamiska republikens grundare ayatolla Ruhollah Khomeiny men hamnade i konflikt med denne - har i många år suttit i husarrest i den heliga staden Qom.

Men även den reformvänliga prästen Mehdi Karoubi, som kom trea i det omstridda presidentvalet, signalerade att oppositionen fortsätter. Han uppmanade iranier att på torsdagen hålla ceremonier för att sörja de döda.

Irans högste, andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei, gjorde i går en uppenbar eftergift när han sade ja till det mäktiga Väktarrådets utslag att tillåta presidentkandidater föra fram klagomål över valet i ytterligare fem dagar. Tolvmannarådet har dock redan förkastat ett krav på omval från den moderata tidigare premiärministern Mir Hossein Mousavi som hävdar att han är valets rättmätige segrare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!