Nokia hjälper Iran övervaka nätet

"Säljer man nätverk, säljer man automatiskt också möjligheten att övervaka kommunikationen."


Med hjälp av den finsk-tyska telekomjätten Nokia Siemens Networks har den iranska regimen utvecklat en av världens mest sofistikerade metoder för att kontrollera och censurera internet.

Men Irans censur går längre än att blockera sajter och stänga av medborgarnas tillgång till information. Den iranska regimen samlar och för register på personlig information om internetanvändare.

Övevakningssystemet hör inte hemma bland telekomtjänster

För Wall Street Journal uppger Ben Roome, talesperson för Nokia Siemens, att övervakningssystemet installerades under den senare halvan av år 2008. Projektet var en del i ett större kontrakt som innehöll tekniska lösningar för mobilnätverksteknik.

–Säljer man nätverk, säljer man automatiskt också möjligheten att övervaka kommunikationen i dem, säger han till Wall Street Journal.

Men enligt flera storkunder till Nokia Siemens Network är övervakningssystemet kontroversiellt och hör inte hemma bland traditionella telekomtjänster.

Slutat sälja övervakningssystemet

I en företagsbroschyr beskriver Nokia Siemens Network systemets användningsområde: "Systemet kan övervaka och fånga upp alla typer av röst- och datakommunikation på alla typer av nätverk".

Kanske är det därför företaget slutade sälja övervakningssystemet i april i år och sålde det till investeringsbolaget Perusa Partners Fund 1 LP.

För sent för det iranska folket

Men för det iranska folket är det för sent.

I samband med oroligheterna kring presidentvalet i Iran då internetanvändningen ökat markant, går systemen på högvarv, uppger flera teknikexperter.

–Vi visste inte att de kunde göra så mycket. Nu vet vi att de har kraftfulla verktyg som ger möjligheten att göra mycket omfattande informationsinsamligar i nätverken, säger en nätverksingenjör i Teheran till Wall Street Journal.

Se Shahens son tala om situationen i Iran:

Se hela talet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!