Skottlands regering kallar till krismöte för att diskutera måsarnas aggressiva beteende. Beskedet kommer sedan flera ledamöter i det skotska parlamentet anklagat styret i Edinburgh för passivitet. Fåglarna måste kuvas, hävdar de.
Flera barn har attackerats, uppgav ledamoten Rachael Hamilton i en debatt i parlamentet i förra veckan. I ett fall fick en flicka djupa jack i huvudet, sade hon enligt tidningen The Scotsman.
– Skottarna är rädda och traumatiserade.
Ledamoten Douglas Ross varnar för att situationen kan spåra ur totalt. Vissa vågar knappt lämna sina hem av rädsla för att ”dykbombas” av måsarna, uppger han enligt Sky News. Andra lider av sömnbrist till följd av fåglarnas konstanta skrän.
– Regeringen behöver agera innan någon dödas i en måsattack, sade han under debatten.
Klöstes blodig
Måsarna har plågat skottarna länge. I fjol rapporterade The Scotsman om kaféägaren Kate Carter-Larg i kuststaden St Andrews, som höjt alla priser med 1 pund i en form av ”måsförsäkring”. Måsarna snor så mycket mat att det blir ekonomiskt ohållbart att ersätta alla bestulna kunder, sade hon.
– Folk lämnas till och med blodiga när måsarna går till attack för att ta mat. Gamla kvinnor mejlar och skriver att de stukat fotlederna på grund av måsarna. Och barnen gråter.
Även längre söderut i Storbritannien orsakar fåglarna problem. I förra veckan klöstes den pensionerade hundföraren Phil Marshall blodig när han lämnade sin bostad i Hastings, rapporterar BBC.
– Jag kan hantera 45 kilo schäfer, men uppenbarligen inte fiskmåsar, säger 67-åringen.
Hotade arter
Den brittiska djurorganisationen RSPB råder nu allmänheten att fälla upp ett paraply när de äntrar eller lämnar en byggnad.
Det är inte första gången måsplågan är uppe till debatt i Storbritannien. Redan 2015 krävde dåvarande premiärminister David Cameron krafttag mot måsar i landets södra delar, enligt The Telegraph. Det skedde sedan att flera husdjur attackerats – i minst två fall med dödlig utgång.
Flera måsarter är dock listade som hotade och minskar i antal, bland annat på grund av minskade fiskbestånd och ökad exploatering av kuststräckor. I Skottland har därför antalet utfärdade licenser för att förstöra måsbon och ägg minskat kraftigt – från över 2 600 2023 till 1 600 i fjol, skriver The Independent.