Flygplan, motorcyklar, campervans och till och med cyklar. Fyra år efter att de extremislamistiska talibanerna grep makten under våldsamma former börjar besökare sakta strömma till Afghanistan.
Talibanernas vice turistminister Qudratullah Jamal vädjar till turister att komma och se ”afghanernas sanna traditioner och sedvänjor”.
— Det afghanska folket är varmt och välkomnande och vill stå värd för turister från andra länder och interagera med dem, säger han till nyhetsbyrån AP.
Inte minst vill talibanerna få in utländsk valuta. Sedan maktövertagandet 2021, som sammanföll med USA:s kaotiska tillbakadragande efter årtionden av konflikt, har Afghanistans ekonomi varit i fritt fall. Stora delar av befolkningen lever i svår fattigdom till följd av internationella sanktioner grundade i talibanernas behandling av kvinnor och flickor. Rörelsen styr med sin egen tolkning av islamiska sharialagar, vilket i praktiken innebär extremt kvinnoförtryck.
Nu bringar turismen hopp, enligt Qudratullah Jamal.
— Turism har många fördelar för ett land. Vi har tänkt igenom de fördelarna och siktar som land på att dra full nytta av dem.
Turister sköts ihjäl
Merparten av omvärlden, däribland Sverige, avråder från alla resor till Afghanistan. Trots det har antalet utländska gäster ökat stadigt de senaste åren: från blott 700 år 2021 till 9 000 i fjol. Och under årets första tre månader registrerades nästan 3 000 besökare, skriver AP.

Styret i Kabul, som inte erkänts formellt av något annat land än Ryssland, försöker underlätta för potentiella besökare. Turistvisum är numer enkelt att få och nya flygrutter från Dubai och Istanbul kör flera gånger i veckan. Talibanerna har till och med upprättat en särskild skola för män – enbart män – som vill jobba inom turismen.
— Vi tjänar redan ansenliga summor på den här branschen och hoppas att det ska växa ännu mer i framtiden, säger Jamal.
För några årtionden sedan, på 1960- och 70-talen, var Afghanistan ett populärt stopp för ryggsäcksturister som färdades längs ”hippie trail” mellan Europa och Sydasien. Men revolutionen i Iran och Sovjetunionens invasion av Afghanistan satte abrupt stopp för nöjesresorna. Sedan följde drygt 40 år av stiltje på turistfronten, medan Afghanistan lades i ruiner av Sovjet, USA och inbördes rivalitet.
Nu bedyrar talibanerna att landet är säkert för turister. Enligt Jamal präglas hela Afghanistan av ”omfattande säkerhet”, skriver AP. Men terrorgruppen IS brutala Afghanistangren är fortsatt aktiv och i maj 2024 sköts tre spanska turister ihjäl i Bamiyan – den första dödliga attacken mot turister sedan talibanerna på nytt kom till makten.
”Exotisk upplevelse”
Bamiyan är ett av de främsta besöksmålen för den spirande turismen. Här finns lämningarna efter två gigantiska buddhastatyer i sten, utskurna ur en klippvägg på 500-talet och sprängda med dynamit av talibanerna 2001. Enligt det dåvarande styret i Kabul var statyerna ”avgudar”.

— Det är väldigt ironiskt att nu se Tiktok-videor med en talibanguide och en talibantjänsteman som löser biljetter till platsen för buddhornas demolering, sade Farkhondeh Akbari, vars familj flydde talibanerna på 1990-talet, till BBC i juli i fjol.
— Det är ju samma människor som förstörde buddhorna.
Lin Yi-Pins vänner kallade honom galen när han sade att han skulle till Afghanistan. Det är för farligt, hävdade de. Men Lin, professor vid Tufts University i Massachusetts, USA, hade länge drömt om att besöka landet.
— Jag har aldrig känt mig otrygg här. Det är vad som överraskat mig mest, sade han till The New York Times i nationalparken Band-e Amir i centrala Afghanistan i december.
— Jag måste säga att det har varit en exotisk upplevelse.
Kritiker pekar på det etiskt och moraliskt tvivelaktiga i att turista i ett land där halva befolkningen utsätts för systematisk diskriminering. Talibanerna har så gott som fullständigt utraderat Afghanistans kvinnor från det offentliga livet. De får inte gå i skola efter elva års ålder, får inte visa ansiktet eller höja rösten i det offentliga och inte be framför andra. De får inte heller besöka parker, trädgårdar eller träningsanläggningar.
”Könsapartheid”
Fransk-peruanska Illary Gómez och hennes brittiske partner James Liddiard diskuterade länge huruvida de skulle inkludera Afghanistan i sin resa landvägen från Storbritannien till Japan. Vissa saker kändes inte rätt.
Till slut landade paret i att de ville göra sin egen bedömning. Väl på plats mötte de vackra landskap och ett varmt, gästfritt och välkomnande folk, säger Gómez till AP.
— När du reser lägger du pengar i folkets händer, inte i regeringens.

Utländska kvinnor är dessutom betydligt mindre begränsade än afghanska. De måste bära slöja och täckande kläder i offentligheten, men har tillgång till fler platser än sina afghanska likar och uppmanas sällan att täcka sina ansikten.
För afghanska Farkhondeh Akbari, i dag forskare vid Monash University i Australien, lämnar turismen en bitter eftersmak. Turisterna hjälper talibanerna att tvätta sin image, säger hon till BBC.
— "Vi åker och njuter av landskapet och får våra ’views’ och ’likes’". Det sårar oss väldigt mycket.
— Vi pratar om 50 procent av befolkningen som helt saknar rättigheter. Vi pratar om en regim som har infört könsapartheid.