Nya platser på FN:s världsarvslista

"En av de sista kvarvarande naturliga, storskaliga intertidala ekosystem där naturliga processer fortfarande fungerar i huvudsak ostörda".


Det heliga buddhistberget Wutai och bergskedjan Dolomiterna i Italien är bland de fem nya platser som på fredagen upptogs på FN-organet Unescos världsarvslista.

Det skedde i samband med Världsarvskommitténs möte i spanska Sevilla.

Våtmarkerna i tyska och nederländska Waddensjön, Kap Verdes 1400-talsstad Cidade Velha och Burkina Fasos Loropeni-ruiner utnämndes också till världsarvsplatser, meddelade Unesco.

På Wutaiberget, heligt för buddhister i norra Kina, finns 53 kloster. Unesco benämnde berget "ett kulturlandskap".

Bergskedjan Dolomiterna, en del av de norditalienska Östalperna, omfattar "en mångfald av spektakulära landskap av internationellt intresse för geomorfologin (läran om jordytans terrängformer) med sina spetsiga bergstoppar och bergväggar", säger Unesco i sitt meddelande.

Om Waddensjön sade Unesco att det är "en av de sista kvarvarande naturliga, storskaliga intertidala ekosystem där naturliga processer fortfarande fungerar i huvudsak ostörda".

Intertidal är den del av havsstranden inom områden påverkade av tidvatten som är helt täckt av vatten vid havets högsta nivå (flod) och helt eller delvis blottlagd vid havets lägsta nivå (ebb).

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!