Fem år sedan jordbävningen i iranska Bam

Jordbävningen dödade 40 procent av befolkningen. Men världsarvet växer igen.


Jordbävningen dödade över 26 271 människor och skadade ytterligare 30 000 av invånarna i den iranska staden som var mestadels byggd av soltorkad tegel. Jordbävningen som mätte 6,6 på Richterskalan var förödande och månaden efter katastrofen fanns endast tio procent av befolkningen kvar i Bam. Det höga dödstalet gjorde att den iranska regeringen allvarlig funderade på att flytta 20 miljonersstaden Teheran då bara tanken på en jordbävning i huvudstaden var skrämmande.

Men mycket har hänt sedan dess. Staden har fått nytt liv. Citadellet återuppbyggdes. Världsarvet Bam har växt igen. Staden har återupptagit exporten av sina världkända dadlar. Enligt irans folkräkning levde över 75 000 människor i staden 2006, nästan lika många som innan jordbävningen. Men man har inte glömt katastrofen som återigen länkade samman alla iranier runt om i världen. Insamlingar startade i majoriteten av världens länder. Iranska sångare och sångerskor samlade in pengar till offren via stödkonserter och många iranier reste tillbaka för första gången sedan de lämnat landet för att ge den hjälp de kunde till en stad som har haft en sådan betydande del i landets kulturella historia.

För en kort tid efter jordbävningen var Iran även en del av världssamfundet. 44 länder sände hjälp i form av bland annat läkare och 60 hjälpte via nödsändningar. Det gick även så långt att USA som tidigare stämplat Iran som en av "ondskans axelmakter" erbjöd sin hjälp. Prince Charles besökte landet som den förste från den brittiska kungafamiljen på 33 år. FN hjälpte Iran att samla ihop pengar till återuppbyggandet av staden som ursprungligen byggdes kring citadellet Arg-é Bam, en slottsliknande byggnad som i över 2000 år vaktat sidenvägen. Regeringen levererade lån till familjer som förlorat sina hem. Staden byggdes upp igen. 2004 utnämnde Unesco Bam till ett världsarv. I dag mår Bam allt bättre, mest tack vare den ökade turismen som automatiskt kom med Unescos utnämning.

Se en känsloladdad bildserie från jordbävningens Bam (Obs! Starka bilder)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!